3 pomysły na zdrowe śniadanie

Zobacz też:
Owsianka to pomysł na zdrowe śniadanie, które nigdy nie wychodzi z mody. Smaczne i pełnowartościowe - to dlatego jest tak popularna. Jak przygotować smaczną owsiankę? Jeśli szukasz pomysłu na nowe, niebanalne przepisy - sprawdź nasze propozycje. Podpowiadamy, jak przygotować owsiankę na każdy dzień tygodnia!
Pieczona owsianka z borówkami
Składniki:
- płatki owsiane - 1 szklanka
- płatki jaglane - 1 szklanka
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 nieduże banany,
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego,
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 100-150 g borówek.
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać mleczkiem kokosowym. Wymieszać.
Banany obrać i zmiażdżyć widelcem. Dodać je do płatków.
Do masy dorzucić amarantus i syrop, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Uklepać i w cieście umieścić borówki.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i smakować z radością.
Z podanych ilości otrzymasz porcję dla dwóch osób lub porcyjkę dla trzech.
Owsianka malinowa z piekarnika
Składniki:
- 1 pełna szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowe),
- 1 pełna szklanka płatków teff
- otręby owsiane
- 2 niewielkie, dojrzałe banany,
- 250 g mrożonych malin,
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki syropu daktylowego.
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą płatki. Jeśli nie masz płatków teff, możesz spróbować użyć innych choć płatki teff nadają fajną strukturę (bo są drobne) i kolor (są ciemne). Nie wspominając oczywiście o wartościach odżywczych.
Banany zmiażdżyć widelcem i dodać je do płatków razem z mlekiem roślinnym i syropem.
Dodać mrożone maliny i wszystko dokładnie wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec owsiankę przez 50 minut.
Owsianka w słoiku
Składniki:
- płatki owsiane 1 – 2 łyżeczki nasion chia,
- 0,5 garści rodzynek,
- mleko ryżowe waniliowe
- mrożone truskawki
- 1 banan,
- 5 – 10 g niesiarkowanych wiórków kokosowych,
- pół garści rozdrobnionych pistacji.
Przygotowanie:
Wsypujemy taką ilość suchych płatków owsianych do słoika, aby objętościowo zajęły 1/4 naczynia. Dodajemy rodzynki i nasiona chia. Zalewamy wszystko mlekiem ryżowym do połowy wysokości słoika i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut (co 15 minut dobrze jest zamieszać).
Miksujemy mrożone truskawki z bananem na „sorbet” i następnie mieszamy go z wiórkami kokosowymi. Całość umieszczamy w słoiku. Posypujemy np. rozdrobnionymi w moździerzu pistacjami. Zamykamy słoik, wkładamy go do lodówki, a następnego dnia delektujemy się pysznym śniadaniem, kiedy tylko pozwoli nam czas.
Pieczona owsianka z pomarańczą
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków teff
- 12 sztuk moreli suszonych niesiarkowanych,
- 2 średnie, słodkie pomarańcze,
- odrobina oleju dobrze znoszącego wysokie temperatury do wysmarowania papieru do pieczenia.
Przygotowanie:
Namoczyć płatki owsiane w 3 szklankach wody. Po 1,5 h odlać wodę i porządnie przepłukać płatki pod bieżącą wodą. Odcedzić.
Płatki umieścić w misce. Dodać do nich płatki teff, a także pokrojone drobno morele i wcześniej obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze.
Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi). Masę wyłożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym odrobiną tłuszczu. Najlepiej ciasto wykładać tak, żeby owoce były równomiernie rozłożone.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić i pokroić.
Podawać z masłem orzechowym, dżemem lub świeżymi owocami lub z koktajlem warzywno-owocowym.
Uwaga! Poza słodyczą moreli i pomarańczy nie ma tu nic słodkiego więc dla amatorów dosładzania nie będzie to pewnie wystarczająco słodkie.
Różnego rodzaju płatki, użyte do wykonania owsianek możesz znaleźć w sklepie Biobabalscy. W asortymencie sklepu znajdują się również ekologiczne produkty, takie jak mąka jaglana czy krówki. Warto wypróbować!
Artykuł we współpracy z Partnerem