Jak przyrządzić zdrowe śniadanie?

Zobacz też:
To stare powiedzenie zna każdy: "Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia". Ma ono jednak sens dopiero wtedy, gdy jest ono przygotowane z odpowiednich składników. Jeśli nasze śniadanie to bułka z jasnego pieczywa, przetworzony bajgiel z twarogiem lub miska słodkich płatków, rozpoczynanie dnia od tych produktów przyniesie więcej szkody niż pożytku. Co zatem zjeść na śniadanie?
(Najlepszy skuteczny catering dietetyczny we Wrocławiu - https://fit-catering.pl/catering-dietetyczny-wroclaw/)
Talerz pełen kolorów
Takie śniadanie powinniśmy jeść co najmniej kilka razy w tygodniu, skomponować je samodzielnie lub zdecydować się na catering dietetyczny. Wybieramy posiłki bogate w białko, zdrowy tłuszcz, witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik. Śniadanie na szybko powinno składać się z chrupiących warzyw, odrobiny ziół, może to być omlet z awokado lub z owocami, musli z owocami, orzechami i jogurtem greckim. Może to być koktajl ze świeżych warzyw, owoców, białka w proszku i mleka.
(Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego w Poznaniu - https://fit-catering.pl/catering-dietetyczny-poznan/)
Jakkolwiek niektórzy z nas potrzebują czasu na to by nabrać apetytu po przebudzeniu, całkowita rezygnacja ze śniadania jest zabójcza dla naszych planów żywieniowych.
Jeśli nie spożyjemy wystarczającej ilości kalorii w ciągu dnia, bardziej prawdopodobne jest, że w nocy nie będziemy w stanie zapanować nad apetytem. Wtedy zamiast usiąść przy zdrowym wieczornym posiłku, bardziej prawdopodobne jest, że zabierzemy się za coś kalorycznego i niekoniecznie wartościowego.
Zdrowie w jakości
Wymienione składniki powinny zagościć na naszym śniadaniowym talerzu. Jakiego rodzaju tych składników jednak potrzebujemy?
- Pieczywo z pełnego ziarna - chleb pełnoziarnisty, gorące lub zimne płatki z pełnego ziarna
- Chude białko - przede wszystkim jajka, chude mięso, rośliny strączkowe i orzechy. Śniadanie o wysokiej zawartości białka daje nam większe poczucie sytości, zmniejszeniem chęci na nocne przekąski i zmniejszony apetyt.
- Niskotłuszczowy nabiał - mleko, jogurty zwykłe lub o obniżonej zawartości cukru oraz sery o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak twaróg i sery naturalne.
- Owoce i warzywa - powinny stanowić około połowy tego, co jemy przy każdym posiłku, również śniadaniu. Świeże lub mrożone owoce i warzywa, 100% soki, bez dodatku cukru oraz koktajle owocowe i warzywne.
Wymienione rodzaje żywności, dobrane razem, zapewnią odpowiedni poziom węglowodanów, błonnika, białka i tłuszcz dobrej jakości - które sprawią, że będziemy nasyceni przez wiele godzin. Jeżeli zdecydujemy się na pomoc firmy oferującej catering dietetyczny, specjaliści od żywienia wezmą pod uwagę jakość każdego ze składników naszego porannego posiłku.
Śniadanie na rozkładzie dnia
Wiemy z jakich składników powinno składać się śniadanie, wiemy też jakiego rodzaju składniki powinny to być. Przyjrzyjmy się zatem kolejnej i nie mniej ważnej kwestii miejsca zdrowego śniadania w rozkładzie dnia.
Śniadanie najlepiej przygotować z wyprzedzeniem – niektóre możesz przygotować wieczorem. Rano wystarczy je podgrzać. W przypadku dań, które trzeba przygotować na świeżo, można przygotować kuchnię. Zaplanować śniadanie rano, po czym rozłożyć potrzebne narzędzia, składniki, wszelkie miski lub patelnie. Będą gotowe do użycia rano.
Jeżeli zależy nam na poprawieniu swoich zwyczajów żywieniowych, catering dietetyczny, odpowiednio dopasowany do naszego rytmu dnia, pozwoli nam na utrzymanie zdrowej i pełnej diety.
Nasz poranny posiłek nie musi oznaczać wypełniania żołądka cukrem i tłuszczami a dzięki dostępnym specjalistom i usługom, nie musi on być czasochłonny, aby być zdrowym. Pamiętajmy o podstawach dietetycznych śniadania a efekty zmian, dadzą się odczuć bardzo szybko.