Miasto i Gmina Siechnice - Portal Mieszkańców. Aktualności, forum, komunikacja.

Portal Mieszkańców Siechnic

Wygenerowano: 28-05-2020
Termy Jakuba w Oławie
21.02.2020

Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży

Pierwsze skojarzenie dotyczące suplementacji kwasem foliowym z pewnością wiążę się z okresem ciąży. Rzeczywiście, kobiety w stanie błogosławionym powinny obowiązkowo zażywać ten składnik w trosce zarówno o zdrowie swoje, jak i rozwijającego się malucha, jednak nie oznacza to, że opisywana substancja jest wymagana w organizmie wyłącznie wówczas. Kwas foliowy jest niezbędny dla każdego człowieka, ponieważ jego regularnego dostarczania potrzebuje każda jedna komórka ludzka.

Siechnice: Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży

Jak to działa?

Pojęcie kwas foliowy odnosi się do określenia medycznego jednej z witaminy z grupy B, a dokładniej rzecz biorąc witaminy B9 bądź B11. Nierzadko na kwas foliowy mówi się też w skrócie folian bądź folacyna, co natomiast wynika z nazewnictwa łacińskiego, a ściślej rzecz biorąc ma swoje źródła w tamtejszym słowie folianum, co w dosłownym tłumaczeniu rozumie się „liść”. Zanim przejdziemy do omówienia szczegółowo, na co konkretnie folian może pozytywnie zadziałać, gdy regularnie dostarczymy go naszemu organizmowi, wspomnijmy o jednym ważnym fakcie, a mianowicie- nie ma możliwości, aby kwas foliowy produkował się samoistnie! Nie jest to składnik wytwarzany samodzielnie, dlatego też tak bardzo istotne jest jego ciągłe dostarczanie albo w produktach spożywczych uwzględnianych w naszym codziennym zbilansowanym jadłospisie, albo w formie preparatów suplementowych takich jak przykładowo atestowane kapsułki dostępne na stronach typu Witaminy Swanson. Warto także mieć świadomość, że witamina B11, o której tutaj mowa, jest niesamowicie wrażliwa na działanie światła, a co za tym idzie także i wysokich temperatur. Co to oznacza w praktyce? Że kiedy gotujemy produkty spożywcze teoretycznie obfitujące w kas foliowy, niestety i tak ostatecznie nie dostarczymy organizmowi zawartych w nich pierwotnie pokładów folianu. Pod wpływem wrzenia zupy czy pieczenia w piekarniku nawet wysokiej jakości gatunkowej mięsa i tak folacyna ulegnie zniszczeniu. Patrząc na tę kwestię, wydaje się być już chyba zupełnie zrozumiałym, dlaczego tak niesamowicie istotne jest, żeby człowiek uwzględnił w swej diecie solidnej klasy specyfiki suplementowe z kwasem foliowym w roli głównej. Tym bardziej, że opisywana witamina okazuje się w pełni wchłaniana i dobrze przyswajana przez ludzki organizm w postaci syntetycznej.
 

Na co to działa?

Folian, czy jak ktoś woli witamina B9, jest znakomitym naturalnym składnikiem dla anemików – zarówno, aby wyzbyć się już powstałej i zaawansowanej niedokrwistości, jak także stanowi rewelacyjny środek zapobiegawczy rozwojowi tej trudnej do wyleczenia choroby. Ponadto, jest to budulec bariery ochronnej uniemożliwiającej tworzenie się groźnych dla zdrowia, a niekiedy nawet i życia człowieka, zakrzepów krwi w naczyniach krwionośnych. W konsekwencji, systematyczne dostarczanie kwasu foliowego pozwala na to, aby po pierwsze wzmagać proces produkcji krwi, ale też zapobiegać miażdżycy. Witamina B11 bardzo dobrze radzi sobie z regulacją wzrostu komórek, zapewniając ich należyte funkcjonowanie. Co więcej, pozwala na ustabilizowanie pracy jelit, przyspieszając przemianę materii oraz normuje rozwój komórek nerwowych, dlatego też tak bardzo ważne jest suplementowanie kwasem foliowym przez kobiety w ciąży. Badania kliniczne potwierdziły również, że odpowiednia dawka folianu stymuluje wydzielanie się hormonu szczęścia, czyli serotoniny, co nie tylko wpływa na nasze dobre samopoczucie i brak huśtawki nastrojów, ale też umożliwia lepsze radzenie sobie ze stresem i działanie uspokajające.


Wczytuję komentarze...