Budynek nr 3

Dyskusje mieszkańców osiedla
kingag

Re: Budynek nr 3

Post autor: kingag »

A propos powiadomienia o terminie zebrania. W Ustawie o własności lokali znalazłam coś takiego :
Art. 32.
1. O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością
wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, zawiadamia każdego
właściciela lokalu na piśmie przynajmniej na tydzień przed terminem zebrania.

Ja póki co nie dostałam niczego na piśmie, maile się nie liczą.

Dzięki Orion za wspieranie naszej młodej wspólnoty fachową radą prawną. Jeśli mógłbyś się ustosunkować do jeszcze jednej formy pozbycia się niewygodnego zapisu o Zarządcy. Pochodzi on od Seweryna Chwałka- czyli od naszego Zarządcy- podał mi go mailem gdy wnioskowałam o zaproszenie na pierwsze nasze zebranie notariusza :
"Notariusz jest po to by przeprowadzić formalność, a nie by wysłuchiwać
dyskusji właścicieli lokali, którzy wymieniają opinie przez kilka godzin.
Zarządca może jednostronnie oświadczyć przed notariuszem, że rezygnuje z
funkcji zarządcy i skutek jest ten sam"

Czy tak jest rzeczywiście?

Co do zebrania mam zamiar mimo tego, że jeszcze nie ma o nim należytego (tzn zgodnego z prawem) powiadomienia, w nim uczestniczyć i jestem chętna do przyjęcia pełnomocnictw od tych co nie będą mogli sie stawić na zebraniu. Do tych co mi zaufają podaję mail [email protected]

assasinsdark

Post autor: assasinsdark »

Z tym informowaniem przez meila to jest coś nie ten teges.
Z drugiego meila jakiego dostałam wynika, ze nie każdy z lokatorów takie zawiadomienie dostał (lista "adresatów")
I z innej beczki, wzór takiego pełnomocnictwa dostałam w drugim mailu...jeśli ktoś nie otrzymał a chciałby skorzystać...chętnie prześlę.

Pozdrawiam

Orion
Kontakt:

Post autor: Orion »

kingag pisze:Zarządca może jednostronnie oświadczyć przed notariuszem, że rezygnuje z funkcji zarządcy i skutek jest ten sam"
Czy tak jest rzeczywiście?
Skutek nie do końca jest ten sam.
Zarządca zawsze może zrezygnować, oświadczenie przed notariuszem jest wystarczające. Ale jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w szczegółach...

Rezygnacja zarządcy powoduje tylko rozstanie z konkretną osobą lub firmą, a nie ze sposobem sprawowania zarządu. Będziecie mogli wybrać innego zarządcę, ale nie będziecie mogli powołać zarządu wspólnoty - zarządca notarialny i zarząd wspólnoty to równorzędne podmioty, ich jednoczesne działanie jest wykluczone.

Nadal będziecie mieli zapis w księdze wieczystej o "powierzeniu zarządu" - żeby to zmienić, konieczna jest uchwała podjęta w obecności notariusza, który ją zaprotokołuje i na tej podstawie sąd wykreśli zapis w księdze. Zatem przed spotkaniem z notariuszem nie uciekniecie.
assasinsdark pisze:wzór takiego pełnomocnictwa dostałam w drugim mailu...jeśli ktoś nie otrzymał a chciałby skorzystać...chętnie prześlę.
Mogłabyś wkleić treść pełnomocnictwa na forum?
Wtedy będzie dostępna dla wszystkich chętnych.

Awatar użytkownika
jimmy_lodolamacz

Post autor: jimmy_lodolamacz »

Takie coś dostałem na maila.

Wrocław, dnia.....................................

PEŁNOMOCNICTWO
Ja, niżej podpisany (a) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ............................................................................................, właściciel lokalu przy
ul. . . . . . . . ..................................................we Wrocławiu, dysponujący udziałem . . . .....................................
w nieruchomości wspólnej udzielam pełnomocnictwa panu/pani .............. . . . . . . . . . ...................................................................
zam. w . . . . . . . . . . . . . . . przy ul. . . . . . . . .............................................
legitymującego się dowodem osobistym nr serii.......... . . . . . . nr . . . . . . . . .
do reprezentowania mnie na zebraniu Wspólnoty Mieszkaniowej ....................................................... w dniu .............................. r., oraz do zabierania głosu i głosowania w moim imieniu nad
wszystkimi podejmowanymi uchwałami ujętymi w porządku obrad podanym w zawiadomieniu o Zebraniu, nad uchwałami zgłoszonymi na Zebraniu właścicieli, innymi zgłoszonymi na zebraniu wnioskami, oraz we wszystkich sprawach, które zostaną poddane pod głosowanie na zebraniu w dniu ........................................

imię nazwisko podpis

Podstawa prawna: art 95 Kodeksu Cywilnego

szymona
Kontakt:

Post autor: szymona »

Szanowni Sąsiedzi,

Jesteśmy lokatorami budynku nr 3. W związku z przejęciem budynku pod zarząd przez firmę ExpertDom od firmy Alfaakt, mamy pewne pytania i wątpliwości co do otrzymanego rozliczenia kosztów comiesięcznych, tj.:

(proszę dopisywać swoje pytania - może uda się zebrać jakąś konkretną ich listę na spotkanie z przedstawicielstwem firmy ExpertDom)

1. 5 czerwca odbyło się spotkanie wspólnoty mieszkaniowej – jesteśmy tym zaskoczeni, gdyż nie otrzymaliśmy żadnego powiadomienia - ani od Alfaaktu ani od Expertdomu, a było to spotkanie na którym ustalono stawki zarządzanie obiektem.

2. Dlaczego firma Expertdom została wpisana w akt notarialny (co stanowi pewien problem w sytuacji rezygnacji z obecnego zarządcy)?

3. W jaki sposób odbyło się przejęcie pod zarządzanie budynku przez firmę Expertdom od firmy Alfaakt?
Głównie chodzi tu o to, czy budynek został przejęty przez zarządcę protokolarnie z zaznaczonymi wadami. Ma to dla nas ogromne znaczenie w przypadku usuwania powstałych już usterek. Czy koszty pokryje Alfaakt w ramach reklamacji czy też będziemy musieli wszystkie naprawy pokryć z naszego funduszu remontowego?

Dobrze wiemy, że jeśli usterki nie zostaną zgłoszone i usunięte w okresie gwarancji to na pewno nasz deweloper sam ich nie usunie z dobrej woli.

„Nasz budynek” od samego początku posiada pewne wady i usterki, które bezpośrednio w nas biją i na pewno ich uciążliwość będzie się nasilać z biegiem czasu. To co do tej pory udało nam się zaobserwować to:
- dziurawa droga szutrowa,
- stojąca woda w piwnicy po silniejszym deszczu,
- stolarka okienna (słynne nawietrzniki i ich funkcjonalność)
- zaleganie wody na chodniku (od strony wejścia głównego budynku, klatka nr 11)
- rdzewiejące poręcze balkonów,
- jakoś wykonania opaski żwirowej wokół budynku – już po niecałym roku użytkowania jest zarośnięta trawą, a ma kluczowe znaczenie dla odwodnienia terenu wokół budynku i zapobieganiu wilgoceniu ścian i powstawaniu grzyba.

4. Dlaczego w rozliczeniach powierzchniowych brana jest pod uwagę piwnica (tytułem czego)?

5. Wielkość kosztów eksploatacji bieżących, które zostały ustalone dla całego budynku wynosi: 12 153,92zł/miesięcznie - i tutaj zaczynają się kolejne nasze pytania:

a) w kwocie: 12 153,92zł wielkość funduszu remontowego wynosi 2092,86zł (który jest do naszego zarządzania) pozostaje więc firmie Expertdom kwota 10 061,06zł/ miesięcznie. Zastanawia nas kto ustalił taką proporcję pomiędzy funduszem remontowym a kosztami eksploatacji. Mamy nowy budynek a koszty eksploatacyjne są duże, co będzie w sytuacji gdy skończy się okres gwarancji budynku po 2 latach? Prawdopodobnie wtedy koszta eksploatacyjne znacznie wzrosną, a i tak usuwanie wszystkich usterek będzie szło z funduszu remontowego. Po dwóch latach fundusz remontowy będzie wynosił 50 000zł. To tak naprawdę nie jest dużo biorąc pod uwagę, że szacunkowy koszt przemalowania jednej klatki schodowej wynosi ok. 4000-5000zł. A co z poważniejszymi usterkami?

b) w kwocie eksploatacji 10 061,06zł/ miesięcznie znajduje się kilka pozycji, jednak nie jest jasno powiedziane co obejmuje każda z nich:
- utrzymanie czystości 2 332,04 zł - co w tej pozycji się mieści, utrzymanie czystości na klatkach schodowych, piwnicy (mycie czy tylko zamiatanie?), porządkowanie terenów zewnętrznych, ile razy w miesiącu?
- utrzymanie zieleni 1793,88zł - co w tej kwocie się mieści? Dość znaczące koszty biorąc pod uwagę jak niewiele jest zieleni wokół budynku, co w okresie zimowym?
- ubezpieczenie 358,78 - co to za ubezpieczenie i jak my lokatorzy na tym korzystamy?
- konserwacja 1 076,33 - co w tej kwocie się mieści?, czy na przykład jeśli zatka się kanalizacja, to za odetkanie zapłacimy z funduszu remontowego czy też zostanie to pokryte z pozycji konserwacja itp.

Te i szereg innych kwestii, głównie dotyczących kosztów eksploatacyjnych, chcielibyśmy przedyskutować wspólnie ze wszystkimi lokatorami budynku nr 3. jeszcze przed planowanym spotkaniem z Zarządcą, które ma się odbyć pod koniec lipca 2009 (tak aby w trakcie rozmowy nie przekrzykiwać się nawzajem tylko mieć już wypracowane wspólne stanowisko).

P.s. Dla porównania - wysokość opłat na konkurencyjnym osiedlu (piwnice nie są wliczane):
http://odsiebie.com/pokaz/4222758---398d.html

Orion
Kontakt:

jimmy_lodolamacz pisze:PEŁNOMOCNICTWO
Podstawa prawna: art 95 Kodeksu Cywilnego
Art. 95 dotyczy ogólnie przedstawicielstwa.
Pełnomocnictwa dotyczy art. 98 kodeksu cywilnego.

Pełnomocnictwo niezłe, chociaż brak w nim punktu dotyczącego "zmiany sposobu zarządu nieruchomością wspólną".
Dlatego bezpieczniejszy jest mój wzór, który linkowałem wcześniej. Poniżej podaję jego treść:
PEŁNOMOCNICTWO
Ja, niżej podpisana/y ............... będąc właścicielem lokalu mieszkalnego nr ..... położonego w budynku przy ul. Fikcyjna 5 w Siechnicach, dysponując udziałami w nieruchomości wspólnej w wysokości ............ %, upoważniam:
panią / pana .........................................................
numer ewidencyjny PESEL ........................., do reprezentowania mnie na zebraniu właścicieli lokali w nieruchomości ul. Fikcyjna 5 w Siechnicach w dniu .......... oraz do:
1) zabierania głosu,
2) składania wniosków,
3) głosowania w moim imieniu nad wszystkimi podejmowanymi uchwałami objętymi porządkiem zebrania oraz nad uchwałami zgłoszonymi na zebraniu właścicieli,
4) udziału w głosowaniach w sprawie:
a) wyboru przewodniczącego zebrania i innych organów zebrania,
b) zmiany proponowanego porządku zebrania,
c) zmiany treści projektu uchwały,
d) zmiany sposobu zarządu nieruchomością wspólną,
e) powołania zarządu,
f) zmiany sposobu głosowania,
g) innych zgłoszonych na zebraniu wniosków,
h) we wszystkich sprawach, które zostaną poddane pod głosowanie na zebraniu.

Pełnomocnictwo obejmuje wyrażenie zgody na kandydowanie do organów Wspólnoty, a także oddanie głosu w trybie indywidualnego zbierania głosów w głosowaniu nad uchwałą, rozpoczętym na zebraniu i kontynuowanym w drodze indywidualnego zbierania głosów.

Awatar użytkownika
jimmy_lodolamacz

szymona pisze:tak aby w trakcie rozmowy nie przekrzykiwać się nawzajem tylko mieć już wypracowane wspólne stanowisko
Rozsądne - mało realne.
Koszty nie są najgorsze w moim odczuciu. Najważniejsz jest kwestia utrzymywania w dobrej kondycji osiedla tzn.wywiązywanie się zarządcy z obowiązków i realizowanie sugestii mieszkańców. I ta nieszczęsna możliwość zmiany zarządcy.

EXPERT DOM

Post autor: EXPERT DOM »

EXPERT DOM Seweryn Chwałek Dzień dobry

a) w kwocie: 12 153,92zł wielkość funduszu remontowego wynosi 2092,86zł (który jest do naszego zarządzania) pozostaje więc firmie Expertdom kwota 10 061,06zł/ miesięcznie.
Wszystkie środki na rachunku bankowym są do dyspozycji Współnoty Mieszkaniowej. Kwota eksploatacji bieżącej nie jest kwotą dla firmy EXPERT DOM, tylko planowaną kwota wydatków w danym okresie przez wspólnotę. Jeśli z zaplanowanych wydatków wspólnota wyda mniej, na koniec roku zostaną Państwu rozliczone kwoty niewydane.
Można podnieść fundusz remontowy kosztem wydatków eksploatacyjnych (wydawać np. mniej na zieleń), wszystko jest do ustalenia w planie gospodarczym przez Wspólnotę.

- utrzymanie czystości 2 332,04 zł - co w tej pozycji się mieści, utrzymanie czystości na klatkach schodowych, piwnicy (mycie czy tylko zamiatanie?), porządkowanie terenów zewnętrznych, ile razy w miesiącu?
Harmonogram przewiduje mycie raz w tygodniu i zamiatanie dwa razy w tygodniu. Osoba utrzymująca czystość będzie wpisywała na harmonogramach (na tablicach ogłoszeń) wykonane w danym dniu prace. Będzie pracowała poniedziałek, środa, piątek od 7 do 15. Tereny zewnętrzne (chodniki) obejmuje utrzymanie czystości, piwnice raz w miesiącu. Harmonogram będzie dostępny na tablicy ogłoszeń.

- utrzymanie zieleni 1793,88zł - co w tej kwocie się mieści? Dość znaczące koszty biorąc pod uwagę jak niewiele jest zieleni wokół budynku, co w okresie zimowym?
utrzymanie zieleni zaplanowano w kwocie, która pozowali na ewentualne ulepszenia terenów zielonych. Koszt jednego koszenia to ok. 450 zł netto. W przypadku dwóch koszeń miesięcznie w okresie maj-październik koszt utrzymania zieleni będzie znacznie niższy (nadpłaty do zwrotu na koniec roku). W przypadku nasadzeń, , drzewek, lub innych ulepszeń nie koszty będą wyższe. Porozmawiamy o sugestiach mieszkańców na zebraniu.
- ubezpieczenie 358,78 - co to za ubezpieczenie i jak my lokatorzy na tym korzystamy?
Ubezpieczenie obejmuje ryzyko uszkodzeń od żywiołów (powódź, ogień) części wspólnych (tylko, czyli np. dach, elewacje, fundamenty) według wartości odtworzeniowej budynku, oraz odpowiedzialność cywilną wspólnoty do kwoty 120 000 zł. Czyli jeśli wspólnota wyrządzi osobie trzeciej szkodę (właścicielowi lokalu również) np. poprzez zalanie w wyniku pękniętej rury wodnej, pokrycie szkody nastąi z środków ubezpieczyciela a nie wspólnoty.

- konserwacja 1 076,33 - co w tej kwocie się mieści?, czy na przykład jeśli zatka się kanalizacja, to za odetkanie zapłacimy z funduszu remontowego czy też zostanie to pokryte z pozycji konserwacja itp.
W tym planowanym wydatku mieszczą się interwencje związane właśnie np. z zatkaną kanalizacją. Wydatki bieżące nie są finansowane z środków funduszu remontowego. Z tych wydatków finansowane są prace konserwatora, wymiana żarówek , naprawy zamków itp.

zapraszam na zebranie.
pozdrawiam

jarecki

Post autor: jarecki »

Pytań jest mnóstwo jak widać, niestety nie unikniemy powtarzających się pytań lub osoba która miała je zadać nie zdąrzy bo ktoś ją uprzedzi....
Moim zdaniem to koszty powinny być bardziej syntetyczne czyli mniej grup a konkret, nie sądze że tworzenie tylu kategorii ma sens i czy jest taki obowiązek bo później zadhodzą pytania na co to , po co.... Poza tym nie rozumiem jaki jest sens generowania kosztów jeśli nie mamy bladego pojecia czy takie wystąpią (nie pisze tu o losowych zdarzeniach). Weźmy na to zieleń sławetną po co płacić za coś czego jeszcze nie ma w planach, mamy trawkę i to taką sobie i tyle. Jeśli spotakania będą odbywać się raz, dwa razy w roku to istnieje możliwość aby nowe pomysły typu posadzenie nastu drzewek rozpatrzeć i uchwalić. nie wiem może mam błędne myślenie...
no i jak napoisała szymona jeśli koszty eksploatacji budynku są takie to co będzie za pare lat.....

i z innej beczki to pomieścimy się wszyscy w tej salce gdzie będzie spotkanie? :(

kingag

Post autor: kingag »

Szymona spotkanie 5.06.2009 na którym ukonstytuowała się wspolnota mieszkańców Grabskiego 3-19 odbyło się po podpisaniu 1 aktu notarialnego. Jak widać nie był to akt podpisany z nikim z nas tylko (co jest w załączniku do pisma o opłatach) Agencja nieruchomości EWA SIKORSKA. Wspólnota powstaje już wówczas gdy jest więcej niż jeden właściciel- 2 wystarczy: Alfaakt JACEK SIKORSKI oraz Agencja nieruchomości EWA SIKORSKA. Następni podpisujący akty czyli my mieszkańcy już mamy "posprzątane" dlatego musimy jak najliczniej przyjść na zebranie i zmienić sposób sprawowania zarządu. Zgadzam się, że trzeba dać szansę Chwałkowi- Expert Domowi ale niech nie myśli ,że jest nieusuwalny.
A propos Zeus z budynku 1 pisał, że oni zmienili wcześniejszego Zarządcę właśnie na Expert dom- pytanie czy też mają w księdze wieczystej wpis o takim sposobie zarządzanie. Jeśli do tej pory tak-to współczuję
I jeszcze pytanie do Oriona naszego "radcy prawnego" czy fundusz remontowy a fundusz rezerwowy to to samo? Bo Pan Chwałek sobie tak nazwał, a ja mam pewne wątpliwości bo np. można było odliczać z PITów opłaty na fundusz REMONTOWY (swego czasu) "położenie łapy" na funduszu REMONTOWYM nie jest czynnością zwykłego zarządu tylko wymaga uchwały większości- czy przypadkiem ta bliskoznaczna nazwa nie jest po to, żeby Zarządca bez pytania o zgodę wspólnoty mógł dysponować naszą kasą?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Jeszcze jedna rzecz: cytaz z mojej korespondencji z Panem Chwałkiem- niestety tylko fragment bo w całości się nie zgodził na zamieszczenie jej na forum (moim zdaniem pozwoliłoby to sobie wyrobić zdanie niezdecydowanym)
"Przyjmujemy Pani wniosek i poddamy go pod dyskusję na zebraniu. Proszę> się zastanowić czy zasadne jest zapraszanie notariusza na pierwsze> zebranie?> Jeśli frekwencja nie dopisze to koszt notariusza będzie kosztem wspólnoty> bez zamierzonego efektu. Poza tym zmiana sposobu zarządu czyli powołanie> zarządu spośród właścicieli lokali, który podpisze umowę z administratorem> wymaga chętnych kandydatów do zarządu wspólnoty. Pytanie, czy są chętni by> zająć się sprawami wspólnoty?
Są chętni? Ilu ich trzeba? Jeśli 3 to chyba się nas tyle znajdzie
Co do pełnomocnictw to czekam na kontakt mailowy [email protected] kto nie może przyjść na zebranie niech wydrukuje sobie
PEŁNOMOCNICTWO
Ja, niżej podpisana/y ............... będąc właścicielem lokalu mieszkalnego nr ..... położonego w budynku przy ul. Grabskiego ... w Siechnicach, dysponując udziałami w nieruchomości wspólnej w wysokości ............ %, upoważniam:
panią / pana .........................................................
numer ewidencyjny PESEL ........................., do reprezentowania mnie na zebraniu właścicieli lokali w nieruchomości ul. Grabskiego 3-19 w Siechnicach w dniu .......... oraz do:
1) zabierania głosu,
2) składania wniosków,
3) głosowania w moim imieniu nad wszystkimi podejmowanymi uchwałami objętymi porządkiem zebrania oraz nad uchwałami zgłoszonymi na zebraniu właścicieli,
4) udziału w głosowaniach w sprawie:
a) wyboru przewodniczącego zebrania i innych organów zebrania,
b) zmiany proponowanego porządku zebrania,
c) zmiany treści projektu uchwały,
d) zmiany sposobu zarządu nieruchomością wspólną,
e) powołania zarządu,
f) zmiany sposobu głosowania,
g) innych zgłoszonych na zebraniu wniosków,
h) we wszystkich sprawach, które zostaną poddane pod głosowanie na zebraniu.

Pełnomocnictwo obejmuje wyrażenie zgody na kandydowanie do organów Wspólnoty, a także oddanie głosu w trybie indywidualnego zbierania głosów w głosowaniu nad uchwałą, rozpoczętym na zebraniu i kontynuowanym w drodze indywidualnego zbierania głosów.

("Udzielone przez właściciela lokalu umocowanie do głosowania nad zmianą sposobu liczenia większości głosów, o jakim mowa w art. 23 ust. 2 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (tekst jedn. Dz. U. nr 80 z 2000 r., poz. 903 ze zm.) wymaga dla swej skuteczności pełnomocnictwa rodzajowego." - wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 października 2002 r., sygn. II CKN 1479/00)

Pozdrawiam

jarecki

Post autor: jarecki »

A może lista kto z forumowiczów będzie hmm?
wpisuje się
jarecki

Awatar użytkownika
jimmy_lodolamacz

Wygląda na to, że nie będzie łatwo.

Orion
Kontakt:

kingag pisze:I jeszcze pytanie do Oriona naszego "radcy prawnego" czy fundusz remontowy a fundusz rezerwowy to to samo?
Nie, to nie jest to samo.
Czy to znaczy, że macie tylko "fundusz rezerwowy", a funduszu remontowego nie?
kingag pisze:Bo Pan Chwałek sobie tak nazwał
Tworzenie funduszu remontowego przez wspólnotę nie jest obowiązkowe, ale zdrowy rozsądek nakazuje odkładać pieniądze na większe roboty w przyszłości. Dlatego wspólnoty tworzą fundusz remontowy.
"Ponieważ jego wyodrębnienie nie jest obligatoryjne i zależy od woli członków wspólnoty, wymaga podjęcia uchwały, gdyż jest to czynność przekraczająca zakres zwykłego zarządu" (z postanowienia Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 31 maja 2006, I ACa 290/2006). Zatem fundusz remontowy może powstać wyłącznie na podstawie uchwały wspólnoty mieszkaniowej. Uchwała powinna określić cel, na który będą gromadzone środki (remonty nieruchomości wspólnej) oraz zasady wydatkowania środków z funduszu. Wiele wspólnot przyjmuje uchwałą Regulamin funduszu remontowego, który szczegółowo reguluje te sprawy.

"Fundusz rezerwowy" wspólnota też może utworzyć (w drodze uchwały, oczywiście). Czasami występuje konieczność posiadania środków na wydatki nieprzewidziane (np. na koszty sądowe) lub na bieżące płatności, jeśli część właścicieli nie wpłaci zaliczek w terminie (rachunki za dostawy wody, ciepła itp.). Ponieważ wspólnota wszystkie swoje pieniądze wydaje na bieżąco (z wyjątkiem środków gromadzonych na funduszach celowych), to w przypadku sporych opóźnień we wpłacie zaliczek może powstać problem z płynnością finansową wspólnoty: rachunki trzeba opłacać na bieżąco, a dochodzenie należności od dłużników na drodze sądowej trwa dość długo, w dodatku pociąga za sobą dodatkowe koszty. Stąd taki fundusz rezerwowy czasami ma sens. Ale potrzebna jest do tego uchwała wspólnoty: po co jest tworzony, kto może wydawać dyspozycje o uruchomieniu środków z funduszu, do jakiej kwoty i w jakiej sytuacji. Taki fundusz nie może zastąpić rzetelnej kalkulacji wysokości zaliczki i bieżącego ściągania należności wspólnoty od dłużników, bez zbędnej zwłoki. To nie może być worek bez dna, z którego będzie czerpał zarządca ZAMIAST ścigania dłużników czy dokładnego obliczania zaliczki tak, żeby na nic nie zabrakło. To może być tylko "zaskórniak" na sytuacje awaryjne, nadzwyczajne.

Co do notariusza - oczywiście, jest takie ryzyko, że poniesiecie koszty jego wizyty, a frekwencja na zebraniu będzie za mała, żeby przyjąć uchwałę o zmianie sposobu zarządu. Ale to ryzyko dotyczy każdego zebrania, w każdym terminie. Zgadzam się, że w okresie wakacji i w początkowym okresie działania wspólnoty to ryzyko jest większe.

O liczbie członków zarządu decyduje wspólnota - zarząd może być jednoosobowy lub wieloosobowy. Jeżeli będzie wielu chętnych do pracy a wspólnota jest liczna (duża liczba lokali), to możecie powołać zarząd 5-osobowy, ale w zupełności wystarczą 3 osoby. Trzeba pamiętać o tym, że przy zarządzie wieloosobowym (liczba członków zarządu większa, niż 1) wymagane są 2 podpisy pod pismami, przelewami, umowami itp. W sezonie urlopowym łatwiej jest "złapać" drugą osobę, kiedy członków zarządu jest więcej. Ale to Wasza decyzja: wszystko zależy, jakie to będą osoby: czy chętne do pracy, zaangażowane i znające się na rzeczy, czy tylko "martwe dusze" lub figuranci, tworzący parawan dla działań zarządcy. Zarząd jest od tego, żeby nadzorować pracę zarządcy.

Pawel_paula
Kontakt:

Post autor: Pawel_paula »

W zasadzie ORION wyczerpał tematykę :).... no dobrze by było żebyście mieli osoby które chętnie by się tym zajęły u nas w blikach 1 i 2 raczej mało osób się interesuje , może jeszcze się nie wgryźli w miejsce w którym mieszkają ...

Pozdrawiam Paweł
Ostatnio czytałem :
Wspólnota Mieszkaniowa-prawa i obowiązki- pobierz za darmo

ODPOWIEDZ