Odśnieżanie
Odśnieżanie
Mam pytanie:
dlaczego władze miasta nie organizują odśnieżania dróg na terenie naszego miasteczka ??????
dlaczego władze miasta nie organizują odśnieżania dróg na terenie naszego miasteczka ??????
Re: Odśnieżanie

-
- Kontakt:
Może dlatego, że Wasze miasto nie posiada władz?neoww pisze:Mam pytanie:
Utrzymanie dróg gminnych to obowiązek zarządcy dróg, czyli gminy.
Jak już będziecie mieć burmistrza, to będzie on codziennie rano osobiście odśnieżał ulice, place i chodniki (oczywiście Rynek także) miasta Siechnice.

hehe dobre 

Brak słów.....
Budowa rynku,wielkie plany,prawa miejskie i d...pa.
Wystarczy,że trochę popada i tragedia murowana.Byłem dzisiaj świadkiem jak dziecko chciało przejść na 2 stronę ulicy przy szkole podstawowej i upadło prawie pod samochód.Ciekawe ,że musi chyba dojść do tragedii żeby nasze "władze" coś z tym zrobiły.
Oczywiście jak zbliżają się wybory są pierwsi do korytka.
Budowa rynku,wielkie plany,prawa miejskie i d...pa.
Wystarczy,że trochę popada i tragedia murowana.Byłem dzisiaj świadkiem jak dziecko chciało przejść na 2 stronę ulicy przy szkole podstawowej i upadło prawie pod samochód.Ciekawe ,że musi chyba dojść do tragedii żeby nasze "władze" coś z tym zrobiły.
Oczywiście jak zbliżają się wybory są pierwsi do korytka.
Dzisiaj jechałem przez Katarzynę- fajne lodowisko macie na drodze głównejOrion pisze:Może dlatego, że Wasze miasto nie posiada władz?neoww pisze:Mam pytanie:
Utrzymanie dróg gminnych to obowiązek zarządcy dróg, czyli gminy.

A dziś ok. 20.30 widziałam, jak przez Siechnice jeździła piaskarka. Ciekawa jestem czy objedzie wszystkie ulice i czy to wogóle przyniesie pożądany efekt?
Bo "mamy wadzę w gminie" (jak wieść siechnicka niesie) i pasjami lubimy się ślizgać. I dlatego nasz ukochany wójt do spółki ze starostą dbają o to aby lodowisko było na każdej ulicy.neoww pisze: Dzisiaj jechałem przez Katarzynę- fajne lodowisko macie na drodze głównej
Piaskoposypywaczom mówimy stanowcze nie.
I to jest główny powód dla którego nie chcemy przenosin siedziby władz gminy. Bo jak burmistrz odśnieży siechnickie ulice to po pracy dla relaksu wpadnie do nas- i nici z naszych lodowisk. Chcemy wójta - on lubi lodowiska.
Icodalej, to przy okazji jeszcze tor saneczkowy.......
A może i wyciąg narciarski? Kurcze, byłoby fajnie....

Może przy następnych wyborach ktoś obieca budowę kompleksu narciarskiego??????Malazuzia pisze:Icodalej, to przy okazji jeszcze tor saneczkowy.......A może i wyciąg narciarski? Kurcze, byłoby fajnie....
Poczekamy,zobaczymy...
Co do odśnieżania to też widziałem dzisiaj samochodzik ,który wygładzał zalegający śnieg i lód- komicznie to wyglądało

Nawiązując jeszcze do rozmowy o wójcie i osobach ,które powinny reagować na czas to jakimi kategoriami się kierowaliście wybierając wójta na 2 kadencję????

Czy naprawdę nie ma możliwości wywarcia nacisku na osobach funkcyjnych, które biorą pieniądze też za szybka reakcję ????
Pozdrawiam mieszkańców Siechnic,Katarzyny i innych

O ile się nie mylę, można "poskarżyć się" przełożonemu wójta; wydaje mi się, że jest to chyba wojewoda. Ale mogę być w błędzie.
Czy ktoś z Was dzwonił może do nich lub pisał pismo ?????
Ciekaw jestem co powiedzieli (jeśli ktoś dzwonił
)
Pozdrawiam
Ciekaw jestem co powiedzieli (jeśli ktoś dzwonił

Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Jesteś w błędzie.Malazuzia pisze:O ile się nie mylę, można "poskarżyć się" przełożonemu wójta; wydaje mi się, że jest to chyba wojewoda. Ale mogę być w błędzie.

Wojewoda nie jest przełożonym wójta. W zasadzie wójt nie ma przełożonych - oprócz wyborców.
Wojewoda sprawuje nadzór prawny nad gminą - sprawdza np. , czy uchwały rady gminy są zgodne z prawem.
Skargę na wójta można napisać do Rady Gminy.
Tutaj pisałem o sprzęcie do odśnieżania, jaki gmina kupiła w styczniu 2008. Co się z nim dzieje? Może warto zapytać o to wójta?
Ulica Główna (jak i inne drogi przelotowe w Św. Katarzynie: Żernicka, Powstańców Śląskich) jest drogą powiatową. Za utrzymanie dróg powiatowych odpowiada powiat. Tak więc u nas sponsorem lodowisk na drogach głównych jest starosta, a na drogach osiedlowych - wójt. Wasze lodowiska sponsoruje wyłącznie wójt.neoww pisze:Dzisiaj jechałem przez Katarzynę- fajne lodowisko macie na drodze głównej

Pisząc, że Wasze miasto nie ma władz, nie miałem na myśli siedziby gminy tylko fakt, że Rada Miejska Siechnic nie jest organem władzy, lecz jednostką pomocniczą gminy (opiniodawczą). Władzą w gminie jest rada gminy i wójt.