Punkt przedszkolny ul. Świerczewskiego

Ogólne forum Mieszkańców miasta Siechnice
katnow

Punkt przedszkolny ul. Świerczewskiego

Post autor: katnow »

Witam, chciałam się spytać mamy, których dzieci uczęszczają do tego przedszkola/żłobka o opinie. Ewentualnie jeśli ktoś nie przekonał się do tego miejsca, to dlaczego? Sama chciałabym posłać mojego synka do tego przedszkola a niestety na forum nie znalazłam opinii o nim.

Lech-b

Re: Punkt przedszkolny ul. Świerczewskiego

Post autor: Lech-b »

Witam.
Co można powiedzieć o punkcie na ul. Świerczewskiego.
Brak szyldu. Brak strony internetowej. Brak wiedzy kto go prowadzi i na jakich zasadach.
Z mojej wiedzy nie można prowadzić punktu żłobkowego i przedszkolnego w jednym miejscu.
Na chwilę obecną taka działalność gospodarcza nie może być prowadzona.
Jeśli ktoś chce oddać dziecko do żłobka czy przedszkola powinien zapoznać się które z punktów są wpisane do rejestru przez miasto Siechnice. Tylko te punkty zgodnie z obowiązującymi przepisami mają prawa funkcjonować. Sam wpis do działalności gospodarczej nie wystarczy. To tylko początek drogi.
Jak chce Pani sprawdzić ten punkt to proszę spytać się czy ma i czy może pokazać pozytywną opinię odbioru przez sanepid, straż pożarną, czy ma wpis do rejestru żłobków/przedszkoli, czy zatrudniona tam kadra ma odpowiednie kwalifikacje zawodowe do opieki nad dziećmi oraz w jaki są karmione dzieci. Punkty z wszystkimi zezwoleniami są wyrywkowo kontrolowane, a w razie wyłapania błędów w funkcjonowaniu mogą być zamknięte. Punkt z ul. Świerczewskiego od jakiegoś czasu krąży po Siechnicach. Dlaczego? Proszę samemu się domyśleć. Oczywiście rodzice tu decydują.... tylko co będzie w chwili wypadku, zatrucia lub jeszcze innych sytuacji. Który ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie wiedząc, że dziecko przebywało pod opieką osób- firmy, która robi to nielegalnie i świadomie łamie obowiązujące prawa.
W okolicy jest kilka punktów a wybór z ul. Świerczewskiego chyba nie do końca jest dobry.
Pozdrawiam
Leszek

marcinsz

Post autor: marcinsz »

Moje dziecko właśnie kończy 2,5 letnią przygodę ze żłobkiem który obecnie działa przy świerczewskiego. Przygodę bardzo udaną, dodam.
O dokumenty i formalności najlepiej pytać właścicielkę, a nie internetowych trolli, którzy zakładają konto na forum tylko po to, by siać zamęt.
A żłobek "krążył" dlatego że właściciel lokalu przy słonecznej w którym żłobek działał wcześniej, bezczelnie, prawie z dnia na dzień, wyrzucił wszystkie dzieci i osobę która wynajmowała od niego lokal po to, żeby założyć tam samemu żłobek.
Tzn bardzo chciał aby dzieci pozostały, ale fakt, że wszyscy rodzicie wypięli się na niego i powędrowali ze starym żłobkiem, mówi sam za siebie.
Na internetowym forum żłobek ze słonecznej się jakoś nie promuje - raz próbowali i opinie rodziców jakie pojawiły się pod ogłoszeniem sprawiły, że wybłagali u admina zamknięcia postu i skasowanie opinii.

katnow

Post autor: katnow »

Panie Marcinie (wnioskując no nicku), nie wiem czy mówimy o tym samym miejscu. Mi chodzi o punkt przedszkolny w tych nowszych szeregówkach. Z tego co wiem jest to nowe miejsce, a Pani która prowadzi ten punkt ma jeszcze jeden we Wrocławiu (chyba na Krzykach). Z tego co widziałam już trochę dzieci tam uczęszcza i miejsc prawie już nie ma, więc może to wcale nie jest złe miejsce, jak sugeruje Pan Leszek post wyżej. Pozdrawiam

marcinsz

Post autor: marcinsz »

Dokładnie - też mam na myśli punkt w tych białych szeregówkach. Miejsce jest nowe (od czerwca), ale sama placówka działa już kilka lat.

szarly

Post autor: szarly »

Witam,
potwierdzam to, co pisał Marcin i polecam - dzieciaki wracają do domu uśmiechnięte i przez ponad 2 lata nie zauwazyłem nic niepokojącego.
Pozdrawiam

annkie

Post autor: annkie »

Witam,
Ostanio na forum toczą się różne dyskusje dotyczące żłobków, klubików itp. Myślę, że wynika to m.in. z rosnącej konkurencji, bo w ostatnim czasie powstało kilka miejsc, gdzie jest sprawowana opieka dzienna nad dziecmi.
Moje dziecko uczęszcza do punktu o którym mowa (wcześniej w innej lokalizacji) od 1,5 roku i nie mam żadnych zastrzeżeń, co do sprawowanej tam opieki.
Zastanawia mnie natomiast dlaczego niektóre osoby wypowiadają się na forum z bardzo mocnymi oskarżeniami, które oczywiście nie są napisane wprost, tylko w kwestii domysłów i sugestii. Czyżby brak chęci poniesienia ewentualnej odpowiedzialności za słowa?

grom

Post autor: grom »

Podzielam zdanie mojego poprzednika. Rosnąca ilość otwieranych żłobków i punktów opieki powoduje wzrost konkurencji pomiędzy placówkami, a co za tym idzie wzrost napięć pomiędzy nimi.
Dziś problem braku miejsc w żłobkach odchodzi w Siechnicach w niebyt. Może jeszcze jakiś czas będą pojawiać się uwagi co do ich lokalizacji, czy też jakości świadczonych usług. Ale i to rynek dostosuje do potrzeb zainteresowanych.
Boję się jednak, iż pojawiające się napięcia pomiędzy poszczególnymi placówkami są niczym w porównaniu z tym co nastąpi w przyszłym roku.
Właśnie w tym momencie władze gminy uzyskały częściową dotację i przystępują do realizacji projektu budowy gminnego żłobka o pojemności 90 miejsc w pierwszym etapie i 160 w drugim. Obawiam się iż już zbudowanie pierwszego etapu doprowadzi do upadłości bliżej nieokreślonej liczby placówek. Budowa zaś całego kompleksu zlikwiduje prawie wszystkie istniejące placówki.
Szkoda! Ich właściciele ponieśli znaczny wysiłek finansowy i organizacyjny. Jeśli one upadną część z nich pozostanie z długami i bez pracy. To oni inwestując własny czas i ryzyko rozwiązali problem braku miejsc żłobkowych w Siechnicach. Dziś na ten rynek przez nich zbudowany i obsługiwany wchodzi gmina i ich praktycznie z niego wyeliminuje.
Rozproszony układ placówek o pojemności jednej grupy, w którym pozycja każdego rodzica była bardzo silna, zastąpimy scentralizowanym, gminnym molochem. Układ konkurencyjny zastąpimy monopolistycznym molochem gminnym.
Grom

grom

Post autor: grom »

Trochę danych żłobkach we Wrocławiu:

1. Żłobki publiczne (prowadzone przez miasto) to 15 placówek.
2. W żłobkach publicznych jest 1990 miejsc.
3. W żłobkach niepublicznych miasto dofinansowuje 870 miejsc. W bieżącym roku , miasto przymierza się do zwiększenia tej liczby o kolejne 250 miejsc.
4. Łącznie Wrocław ma 2860 miejsc żłobkowych dofinansowywanych z budżetu.
5. Dodatkowo we Wrocławiu funkcjonują placówki, które nie korzystają ze wsparcia z budżetu miasta.
6. Średnia liczba miejsc w żłobku publicznym we Wrocławiu – 115,
7. Żłobki o największej liczbie miejsc to: jeden na 250, a drugi na 215 miejsc,
8. Stawka za pobyt dziecka w żłobku publicznym to 1,45 zł. Daje to miesięczną opłatę za pobyt dziecka w placówce (zakładając że dziecko nie opuści ani jednego dnia) w wysokości ok. 300 zł (1,45 zł x 210 godzin).
9. Koszt tzw. wsadu do kotła to średnio 6,57 zł. Dziennie. Daje to miesięczna opłatę na poziomie ok. 150 zł.
10. Koszt utrzymania jednego miejsca w żłobku publicznym ponoszony z budżetu miasta to nie mniej niż 600 zł.
11. Całkowity koszt utrzymania (rodzic + miasto) jednego miejsca w żłobku publicznym we Wrocławiu to ok. 1.050 zł. na miesiąc.

GRoman
PS. Informacja w oparciu o dane z Urzędu Miasta.

ODPOWIEDZ