OTWÓRZCIE ULICĘ PIŁSUDSKIEGO

Ogólne forum Mieszkańców miasta Siechnice
renusia

OTWÓRZCIE ULICĘ PIŁSUDSKIEGO

Post autor: renusia »

CZY BĘDZIE WRESZCIE OTWARTY DRUGI KONIEC PIŁSUDSKIEGO????
DOSYĆ GRANIA W KULKI Z MIESZKAŃCAMI i wodzenia ich za nos po błotach I DZIURACH.
MOŻE KTOŚ Z SZANOWNYCH RADNYCH GMINY POMOŻE mieszkańcom WYJŚĆ I WYJECHAĆ ZE ŚLEPEJ ULICY PIŁSUDSKIEGO DO CYWILIZACJI. A WYSTARCZY TYLKO OTWORZYĆ BRAMĘ POBLISKIEJ NIEKOŃCZĄCEJ SIĘ BUDOWY i zrobić wylot na ul. KOŚCIELNĄ :mrgreen: . PANIE BURMISTRZU CO PAN NA TO??

czessman

Re: OTWÓRZCIE ULICĘ PIŁSUDSKIEGO

Post autor: czessman »

Witam i od razu dołączam się do prośby o otworzenie "naszej" ulicy.
Myślę, że prace na przyległych do ul. Piłsudskiego budowach są już na takim etapie, że spokojnie można choćby jedną nitkę wydzielić i dać mieszkańcom możliwość normalnego wydostania się do miasta.
Przy okazji napiszę słów kilka o "offroadowych" kierowcach, którzy przejeżdżają pomiędzy budynkiem ratusza a II etapem budynku mieszkalnego Novalii. Wczoraj byłem świadkiem jak jeden z kierowców zakopał się w błocie i nie mógł wyjechać. Dziś rano pewna pani w mercedesie przejechała co prawda "odcinek specjalny" ale wjeżdżając na nowiutką drogę Jana Pawła II z cieplutkim jeszcze asfaltem zahaczyła zderzakiem i spodem samochodu o krawężnik. Chyba nic się jej nie stało bo pojechała dalej ale wydaje mi się, że niebawem krawężniki się pokładą jeżeli więcej ludzi będzie tamtędy przejeżdżać.
Reasumując, I etap Novalii jest już prawie gotowy. W zasadzie żadne prace wysokościowe nie są tam już prowadzone (niebezpieczeństwo przenoszenia materiałów bud. nad ziemią przez dźwigi). Trwa wykańczanie mieszkań w środku oraz sprzątanie. Wydaje mi się, że realnym i bezpiecznym jest otworzenie tak jak napisałem wyżej choćby jednej nitki łączącej Piłsudskiego z Kościelną przyległej do miejsc postojowych przy Novalii I etap. Przy okazji można postawić znaki z pierwszeństwem dla wjeżdżających z Kościelnej w Piłsudskiego żeby od razu wykluczyć niepomówienia typu "kto jedzie pierwszy" oraz nie tamować płynności ruchu na przelotowej Kościelnej.
Pozdrawiam i czekam na reakcję...

grom

Post autor: grom »

Problem ul. Piłsudskiego nie jest jedynym tego typu przypadkiem. Przypomnę choćby sprawę połączenia drogowego Siechnice - Blizanowice. Owszem były okresy kiedy budowa Wschodniej Obwodnicy Wrocławia mogła utrudniać korzystanie z tego połączenia, ale co najmnej od wczesnej wiosny dalsze utrzymywanie zakazu ruchu było bezzasadne i szkodziło naszym mieszkańcom. Ciekawi mnie czy nasza gmina pobiera opłaty za zajęcie pasa drogowego. Gdyby były one "wrocławskiej" wysokości to korzystający z pasa minimalizowali by koszty.
GRoman

chomik100

Post autor: chomik100 »

Podobno droga miała być otwarta już od 01/08/ jednak ślimaczą się z jej oddaniem. Deweloperowi bardziej opłaca się płacić za zajęcie drogi niż ją udostępnić.

grom

Post autor: grom »

Zajrzałem dzisiaj do Urzędu Gminy i sprawdziłem stan prawny tej sprawy (tj. status ulicy Marszałak Piłsudskiego). Według umowy znajdujecej sie w Urzędzie ulica ma być zajeta przez dewelopera do 01. stycznia 2013 r. Miesięczna opłata za jej zajecie wynosi ok. 3.500 zł. Ponadto dewelper w częśi ja wybuduje oraz połorzy chodnik od strony rynku. Tak więc warunki na jakich zgodziły się władze gminy na udostępnienie tej drogi deweloperowi są dla Siechnic korzystne. postęp prac przy inwestycji deweloperskiej daje nadzieję iż to udostępnienie drogi powinno odbyć się szybciej niż w styczniu przyszłego roku.
Grom

LADY.DIIL.88

Post autor: LADY.DIIL.88 »

zanim Oni naszą ulicę otworzą itd to będe chyba wtedy już babcią :D hehe ale tak na poważnie to cyrki z tą ulicą już mnie doprowadzają do białej gorączki...

ODPOWIEDZ