Siechnice- przyszłość miasta

Dyskusje na temat strony internetowej miasta, propozycje nowych działów.
grom

Re: Siechnice- przyszłość miasta

Post autor: grom »

Sprawozdanie z prac Rady Siechnic za lata 2006-2011 (skrót).

W dniu 28.09.2011 r. odbyło się ostatnie spotkanie Rady Miasta Siechnice tej kadencji.
Rada podsumowała minione 4 lata. Sukcesów było dużo więcej niż porażek, ale te wskazano jako szczególnie bolesne. Wśród sukcesów wymieniono:
1. Przeniesienie siedziby gminy do Siechnic. Sukces ten był zwieńczeniem trwających od 1998 roku wysiłków. Pracami kierował zespół powołany przez Radę Miasta (Grzegorz Roman, Barbara Kosterska, Leszyk Piecyk, Zbigniew Sieja). Wspierał ich ks. Stanisław Stelmaszyk.
2. Rada we wszystkich swych działaniach i opiniach wspierała rozwój budownictwa wielorodzinnego uznając wzrost liczby mieszkańców i miejsc pracy jako klucz do pomyślnej przyszłości miasta.
3. Zarówno ta jak i poprzednia Rada Miasta szczególnie aktywnie uczestniczyła w pracach nad koncepcją, projektami i ostatecznie nad przystąpieniem do realizacji rynku i ratusza. Rada powołała zespół pod wodzą Grzegorza Romana Roman (początkowo Milana Usaka), który współpracował z autorem koncepcji obu inwestycji Zbigniewem Maćków.
4. Rozbudowa strefy gospodarczej. Rada wspierała sprzedaż gruntów, pozyskiwanie inwestorów (np. Buboltz) oraz dotacji na dozbrojenie Strefy Gospodarczej w Siechnicach.
5. Rada (jeden z członków) brała czynny udział w pozyskiwaniu dotacji na inwestycje w Siechnicach. W minionych czterech latach, przy wsparciu dotacji, wybudowano (buduje się) w Siechnicach m. in.: dwie schetynówki (ul. Szkolna-Kościelna-Jarzebinowa-Ciepłownicza), skończono ul. Św. Katarzyny, stadion piłkarsko-lekkoatletyczny z wieżą widokową nad Odrą, Wschodnią Obwodnicę Wrocławia.
6. Członek Rady miał pozytywny wpływ na rozpoczęcie budowy zbiornika wodnego przy gimnazjum.
Z pośród zadań, które Rada uznaje za częściowy sukces wymienić należy: rozbudowę przedszkola (zrealizowany projekt jet inny niż uzgodniony z burmistrzem), rozbudowę cmentarza (kilku lat zabiegów prace są dopiero na etapie projektu) oraz opracowanie nowych planów przestrzennych (dopiero po ostatnich wyborach rozpoczęto nad nimi prace).
Za sprawy niezwykle istotne dla Siechnic, w rozwiązywaniu których nie udało się osiągnąć znaczącego postępu, Rada wskazuje: brak postępu w poprawie komunikacji Siechnic z Wrocławiem, niski poziom nauczania (zwłaszcza w szkole podstawowej), złe funkcjonowanie ośrodka zdrowia, złe funkcjonowanie Ośrodka Sportu i Rekreacji, bałagan w zagospodarowaniu rejonu zabudowy wielorodzinnej przy ulicach 1-go Maja, Energetycznej i Szkolnej oraz w rejonie ul. Zacisze.
Rada prowadziła działalność promującą Siechnice. Ufundowała specjalne koszulki dla kolarzy i wędkarzy z Siechnic. Wydawała ulotki (m. in. w sprawie przeniesienia gminy). Wspierała prace nad monografią miasta.
Rada skutecznie wydatkowała przekazane jej z budżetu gminy fundusze. Przeznaczając je m.in. na doroczne nagrody dla najzdolniejszych uczniów, promocję miasta oraz inwestycje (np. parkingi).
Członkowie Rady zgłosili szereg inicjatyw (w sprawie komunikacji, cmentarzy, zieleni, zagospodarowania przestrzennego, funkcjonowania jednostek gminy, itd.). Opracowali szereg ekspertyz i dokumentów. Najważniejsze to nowelizacja strategii Siechnic i nowy statut miasta.
Rada uczestniczyła w szeregu postępowaniach administracyjnych. Wydając opinie, uzgodnienia informując zainteresowanych, każdorazowo do projektu budżetu gminy.
Rada zorganizowała kilkanaście zebrań mieszkańców. Doroczne sprawozdawcze i nadzwyczajne, związane z koniecznością zajęcia stanowiska przez mieszkańców.
Posiedzenia Rady odbywały się regularnie, każdorazowo w 1 środę miesiąca o godzinie 18.00 w siedzibie Rady przy ul. Wiosennej.

Z poważaniem
Grzegorz Roman
Przewodniczący Rady
Miasta Siechnice

Goral

Post autor: Goral »

Tak się zastanawiam właśnie w kontekście wyborów do Rady Miasta Siechnice oraz planowanej zmianie statutu miasta jako jednostki pomocniczej gminy czy to jest właśnie to?
Może skoro udało się Siechniczanom przemianować gminę oraz zmienić jej siedzibę na swoje miasto, to pora na dalszy ciąg zmian w stronę uporządkowania różnych spraw?
Takim uporządkowaniem wydaje mi się zmiana organów gminy na Radę Miasta i Gminy Siechnice oraz Burmistrza Miasta i Gminy Siechnice (Urząd Miejski stałby się Urzędem Miasta i Gminy Siechnice).
Wtedy jednostkę pomocniczą gminy Miasto Siechnice można by było zastąpić np. 2 lub 3 jednostkami pomocniczymi gminy typu Osiedle (choć może dla odróżnienia od 3 osiedli wiejskich byłaby podstawa utworzenia Dzielnic?). Ewentualnie (gorsze rozwiązanie) w ogóle zrezygnować z jednostki/jednostek pomocniczych na obszarze miasta.

Awatar użytkownika
destroyer

Post autor: destroyer »

grom pisze: bałagan w zagospodarowaniu rejonu zabudowy wielorodzinnej przy ulicach 1-go Maja, Energetycznej i Szkolnej oraz w rejonie ul. Zacisze.
Ten fragment jest dla mnie niezrozumiały (mieszkam przy ul.Zacisze) proszę o rozszerzenie wypowiedzi w tej kwestii.

grom

Sprawa nazwy jednostki pomocniczej w Siechnicach zostanie uporządkowana w nowym statucie jednostki. Zaproponowałem zamiasta nazwy "Rada Miasta Siechnice", która jest identyczna z nazwą gminy po zmianie siedziby władz, nazwę "Rada Mieszkańców Siechnic". Może pojawią się lepsze propozycje.
Też jestem zdziwiony, że dawna nazwa organów gmin miejsko-wiejskich (Rada Miasta i Gminy, Burmistrz Miasta i Gminy) nie może być dziś stosowana. Zgodnie z aktualnym ustawodawstwem jedynymi właściwymi nazwami jest "Rada Miasta Siechnice", "Burmistrz Miasta Siechnice" bez "... i Gminy". Poprzednia nomenklatura wydawała mi się właściwsza, a przynajmniej nie było kłopotu z identyczną nazwą dla jednostki pomocniczej.
Podział Siechnic na osiedla uważam za nieuzasadniony i niepotrzebny. Miasto jest małe (około 5,5 tysiąca mieszkańców) i dość zwarte.
Sprawa bałaganu urbanistycznego przy ul. Zacisze według mnie wiąże się z kilkoma kwestiami. Dwie najważniejsze to ogromne rozproszenie geodezyjne. Instytut Zootechniczny przygotowując się do prywatyzacji mieszkań dokonał niezbyt szczęśliwego podziału nieruchomości. Budynki wydzielił prawie po obrysie, pozostały teren przyległy do nich podzielił na dziesiątki małych działek. Pierwotnie, Ci co mieli wykupić mieszkania, mieli kupić przyległe działki. Tak się w większości nie stało. I jeśli teraz ktoś je wykupi, to może się okazać że właściciel budynku nie ma dojścia do drogi publicznej. albo je ma tylko utrudnione. Ponadto tak znaczne rozproszenie własności utrudni właściwe zagospodarowanie tego terenu.
Prace miały by na celu wytyczenie obszarów o różnym zagospodarowaniu (np. tereny zamieszkiwania, drogo dojazdowe do poszczególnych nieruchomości, parkingi i/lub zespół garaży, zieleń itd.). Projekt należałoby opracować w porozumieniu z reprezentacją mieszkańców.
Proszę się nie obrazić, ale dziś ten teren straszy. Zwłaszcza od strony rynku.
Grom

Awatar użytkownika
destroyer

Post autor: destroyer »

grom pisze:Proszę się nie obrazić, ale dziś ten teren straszy. Zwłaszcza od strony rynku.
Grom
Mógłby Pan sprecyzować (numerycznie), który teren straszy.Czyli - ul.Zacisze, przy takim i takim numerze...

Goral

grom pisze:Sprawa nazwy jednostki pomocniczej w Siechnicach zostanie uporządkowana w nowym statucie jednostki. Zaproponowałem zamiasta nazwy "Rada Miasta Siechnice", która jest identyczna z nazwą gminy po zmianie siedziby władz, nazwę "Rada Mieszkańców Siechnic". Może pojawią się lepsze propozycje.
W tej części dyskusji wg mnie powinna zostać Rada Miasta Siechnice, przez analogię (miasto - rada miasta, osiedle - rada osiedla, sołectwo - rada sołecka). A także Zarząd Miasta Siechnice. Piszę przez analogię, gdyż jednostka pomocnicza gminy tylu miasto jest praktycznie nie opisana w ustawie. Jest tylko informacja, że miasto może być jednostką pomocniczą gminy. O samym już ustroju i organizacji takiej jednostki nie ma ani słowa. Stąd widać, że taka jednostka powinna być powoływana w szczególnych przypadkach, i takim była gmina z siedzibą we wsi mająca w swoich granicach miasto. W momencie przeniesienia siedziby gminy do miasta, sytuacja powinna przestać być wyjątkowa i stać się normalna, tak jak wszędzie. Czyli powinna zostać powołana w 2010 roku Rada Miasta i Gminy Siechnice oraz Burmistrz Miasta i Gminy Siechnice z Urzędem Miasta i Gminy Siechnice. i tak nazywa się większość organów gminnych w gminach tzw. miejsko-wiejskich. Po dokładniejszym sprawdzeniu, wszędzie tam, gdzie nie ma wydzielonej jednostki pomocniczej miasto w którego siedzibę ma gmina.
grom pisze: Też jestem zdziwiony, że dawna nazwa organów gmin miejsko-wiejskich (Rada Miasta i Gminy, Burmistrz Miasta i Gminy) nie może być dziś stosowana. Zgodnie z aktualnym ustawodawstwem jedynymi właściwymi nazwami jest "Rada Miasta Siechnice", "Burmistrz Miasta Siechnice" bez "... i Gminy". Poprzednia nomenklatura wydawała mi się właściwsza, a przynajmniej nie było kłopotu z identyczną nazwą dla jednostki pomocniczej.
Możesz podać Romanie podstawę prawną powyższego? Bo ja mam nieco inną.
Art. 11a. u.s.g. pisze:1. Organami gminy są:
1) rada gminy,
2) wójt (burmistrz, prezydent miasta)
oraz
Art. 15. u.s.g. pisze:2. Jeżeli siedziba gminy znajduje się w mieście położonym na terytorium tej gminy, rada nosi nazwę rady miejskiej.
Czyli dobrze, nasza rada gminy od przeniesienia siedziby do miasta nazywa się Radą Miejską, a Rada Miasta jednostki pomocniczej gminy Miasto Siechnice może spokojnie posługiwać się swoją nazwą bez obawy, że będzie mylona z czymś innym.

Hmmm, biorąc to wszystko do kupy, wygląda na to, że w naszej gminie Burmistrz jest organem wykonawczym gminy, ale w mieście Siechnice organem wykonawczym jest Zarząd Miasta Siechnice :)

Zakręcone to wszystko jak "domek ślimaka", ale inaczej nie chce wyjść.

irenanowicka

Post autor: irenanowicka »

Witam.
Podaję listę kandydatów do Rady Miasta Siechnice, wybory 9 października 2011 r.
Lp. Nazwisko i imię
1. Bednarek Andrzej Jan
2. Chyrowska Lilianna
3. Gardecka-Moczulska Agnieszka Paulina
4. Gardecki Adam Józef
5. German Joanna Maria
6. Jarząbek Barbara
7. Jerkiewicz Anna Elżbieta
8. Kliszewski Dariusz
9. Kłosowska Alina Katarzyna
10. Kosterska Barbara
11. Kropski Łukasz
12. Maszczyk Ewa
13. Nowicka Irena
14. Obratański Bartosz
15. Olak Jakub
16. Piecyk Leszek
17. Roman Grzegorz Czesław
18. Ryży Mariusz Piotr
19. Sawicki Robert
20. Skrętkowicz Mirosław
21. Teichert Bartosz Jerzy
22. Witka Jacek
23. Zdęba Halina Maria

frodo

Post autor: frodo »

a ile osób wybieramy do rady?

irenanowicka

Post autor: irenanowicka »

Do Rady wchodzi 15 członków. Możesz oddać jeden głos a możesz też piętnaście.
Wybór należy do Ciebie.

grom

Rada Miasta siechnice
W najbliższą niedzielę wybieramy nową Radę Miasta Siechnice. Działam w niej od początku jej istnienia. Jako autor nadania praw miejskich Siechnicom jestem sprawcą jej powstania.
Praca w Radzie Miasta jest zajęciem niezwykle ciekawym ale zarazem dość trudnym. Rada nie posiada żadnych kompetencji władczych. Nie posiada również środków finansowych do rozdziału. Nie jest więc Radą Gminy. Jej działalność ma charakter niewładczy. Rada inicjuje, opiniuje, organizuje, itd. Wydaje się, iż to nie wiele. A jednak to w oparciu o Radę Miasta zaistniały takie inicjatywy jak: strategia Siechnic, nadanie praw miejskich, przeniesienie władz gminy do Siechnic, poszczególne plany miejscowe, projekty realizacyjne (strefa gospodarcza, gimnazjum, kompleks sportowy, rynek i ratusz, odbudowa po powodziowa, projekt rozbudowy szkoły i wiele, wiele innych). W pracach nad każdym z tych projektów brała udział duża grupa członków Rady.
Rada, w swej pracy unikała sytuacji w których była by reprezentantem pojedynczego interesu indywidualnego czy grupowego. Starała się podejmując rozstrzygnięcia kierować interesem całej społeczności. Nie była więc miejscem gdzie się załatwiało „swoje sprawy”. W Radzie wyważało się rację, starając zrozumieć argumenty tych, którzy mieli inne zdanie.
Ze względu na pozycję Siechnic w gminie (stanowimy tylko 1/3 mieszkańców, ale jesteśmy najwięksi – a tych się nie lubi), jeśli chce odnieść sukces to musi koncepcyjnie wyprzedzać innych. Do tej pory dzięki Radzie Miasta to się Siechnicom udawało.
Rada musi być miejscem integracji mieszkańców Siechnic. Każdy z wyborców może oddać od 1 do 15 głosów. Głosując rozdzielmy te głosy tak aby w Radzie byli zarówno starzy jak i nowi mieszkańcy. Ci ze starych Siechnic jak i z nowych osiedli. Aby do Rady weszli młodzi i starsi wiekiem. Głosy typy starzy się zużyli lub młodzi nic nie wiedzą (te lub im podobne) świadczą tylko o słabej orientacji wyborczej wygłaszających je osób.
Praca w Radzie to zajęcie na cztery lata. Co miesiąc trzeba przyjść na posiedzenie. Trzeba brać udział w pracach zespołów roboczych, zebraniach itd. Zwykle już od połowy kadencji kilka osób się wykrusza. Przychodzi na posiedzenia rzadko lub wcale. Proszę pamiętać, wybrani do rady muszą być dyspozycyjni. W minionej kadencji frekwencja była dobra tylko raz zabrakło quorum, niestety na jednym z najważniejszych posiedzeń.
Bycie członkiem Rady jest zajęciem całkowicie społeczne. W Radzie Siechnic do tej pory nikt nigdy nie pobierał diet, nie zwracał kosztów podróży, telefonów, itd. Natomiast często do działalności trzeba dołożyć z własnej kieszeni.
Trzeba pamiętać, iż mieszkańcy w większości nie rozumieją czym jest Rada Miasta. Mylą ja z Radą Gminy. Oczekują od niej daleko więcej niż może ona zdziałać. Również sukcesy Rady dla większości mieszkańców nie będą czytelne. Rada nie ma możliwości „chwalenia się” nimi. Czasami więc członkowie Rady mogą spotkać się z niezbyt słusznymi uwagami co do ich pracy i osiągnięć.
Zachęcam do pracy w przyszłej Radzie. Tempo rozwoju naszego miasta powoduje, ze daje ona dużo satysfakcji.
GRom

Goral

A co z Zarządem Miasta? Zrezygnowaliście z niego całkiem? Nic o nim w Mieście Siechnice nie słychać...

grom

Rada Miasta Siechnice
Mój program na najbliższe cztery lata oparty jest na obowiązującej od 1998 roku (ze zmianami) Strategii Siechnic. Spośród wielu zadań, które zostały w niej ujęte uważam, ze najważniejsze na najbliższe lata to:
1. Utrzymanie dobrego klimatu dla inwestujących w naszym mieście.
2. Konsekwentna budowa społeczności Siechnic. Należy przeciwdziałać wszelkim podziałom. Nowi i starzy mieszkańcy muszą się stopić w jedną społeczność.
3. Skuteczne wsparcie dla organizacji społecznych. Dziś jedną z miar rozwoju społeczności lokalnych jest jej uspołecznienie (ilość działających organizacji społecznych i zawodowych).
4. W polityce społecznej wspierani tych, którzy korzystając z pomocy gminy sami próbują rozwiązywać dręczące ich problemy.
5. Ukończenie realizowanych inwestycji (stadion piłkarsko-lekkoatletyczny, staw, ratusz, rynek).
6. Zrealizowanie nowych inwestycje: szkoła podstawowa (rozbudowa lub budowa drugiej placówki – trzeba wreszcie to rozstrzygnąć), rozbudowa cmentarza.
7. Przygotowanie projektów przyszłych inwestycji: ośrodek zdrowia (musi powstać do 2016 roku – stary straci pozwolenie na użytkowanie), basen (budowa po roku 2016 z wykorzystaniem środków unijnych).
8. Podniesienie jakość usług świadczonych przez instytucje publiczne w Siechnicach. W szkołach – interesuje nas średnia z egzaminu jak we Wrocławiu. W sporcie - obiekty tanie i dostępne dla mieszkańców (zwłaszcza młodzieży). W zdrowiu - usługi zdrowotne dostępne na miejscu, również na poziomie specjalistycznym.
9. Dokonanie radykalnej poprawy w komunikacji publicznej z Wrocławiem ( jak to zrobić pisałem wielokrotnie na forum).
10. Stworzenie korzystnych warunków dla funkcjonowania potrzebnych miastu instytucji - policja, poczta, kolejny bank, nowoczesna biblioteka (a w zasadzie mediateka) i inne.
Prócz tych kluczowych inwestycji, w mirę posiadanych środków budujmy te mniejsze, tańsze (drogi, chodniki, zieleń, miejsca parkingowe, oświetlenie, itd). Pamiętajmy jednak, że o jakości zamieszkiwania zdecydują te strategiczne.
Grom

Mariusz.R

Post autor: Mariusz.R »

Nazywam się Mariusz Ryży, mam 35 lat i jestem jednym z kandydatów do Rady Miasta w najbliższych wyborach. Od 6 lat mieszkam w Siechnicach na osiedlu „Błękitne”. Jestem pod ogromnym wrażeniem ile udało się zrobić poprzedniej Radzie Miasta, która pod przywództwem Pana Grzegorza Romana pokazała nie raz, że nie ma rzeczy niemożliwych. Mam świadomość, że ciągle jest do załatwienia masę spraw, a tempo zmian w naszym mieście wyzwala nowe problemy do rozwiązania, stąd moja decyzja o kandydowaniu do Rady. Jestem osobą, której przyszłość Siechnic leży na sercu, tym bardziej, że za moją namową kilkoro naszych przyjaciół zamieszkało w Siechnicach, póki co nie narzekają i właśnie zależy mi bardzo na tym, żeby nie było ku temu powodów. Program wyborczy Pana Grzegorza Romana wydaję się wzorcowy, dołożyłbym jedynie kilka punktów tytułem uzupełnienia mianowicie:
1. Rozwiązanie problemu z małą liczba miejsc dla dzieci w wieku przedszkolnym
2. Pozyskanie dla naszego miasta kolejnego dużego sklepu. Przykład Biedronki pokazuję, że jeden sklep to za mało dla ponad 6 tys. mieszkańców. Przydałby się również sklep typu „Piotr i Paweł”, ze względu na bardziej zróżnicowany asortyment,
3. Należałoby się również zastanowić nad coraz większym problemem parkowania w naszym mieście.

Łukasz.Kropski

Post autor: Łukasz.Kropski »

Nazywam się Łukasz Kropski(20 lat), jestem studentem 2-go roku Zarządzania na Politechnice Wrocławskiej. Jestem członkiem zarządu klubu piłkarskiego Energetyk Siechnice. Staram się również przywrócić szkolenie dzieci i młodzieży w klubie, czego pierwsze efekty już widać. Kandyduje w najbliższych wyborach do Rady Miasta. Ze względu na to jestem najmłodszym kandydatem chciałbym do wnieść do Rady głos młodzieży, ich potrzeby i oczekiwania. Poza strategicznymi zadaniami takimi jak:

• Dalsze wykorzystywanie potencjału ekonomicznego Siechnic.
• Wspieranie rozsądnego, z odpowiednia ilością miejsc parkingowych, budownictwa wielorodzinnego. Im nas będzie więcej, tym będziemy jako miasto bogatsi, zarówno czysto materialnie, jak i kulturowo.
• Należyte wykorzystanie inwestycji, które są już w trakcie realizacji, by nie stały się problemem i przynosiły straty. Rynek wraz z ratuszem, niech stanie się miejscem spotkań. Stadion, niech będzie miejscem regularnych imprez sportowych, nie tylko piłkarskich. Staw wykorzystać do maksimum , jeżeli nie ma możliwości stworzenie kąpieliska, zróbmy przystań, gdzie będzie można wypożyczyć kajaki oraz rowery wodne.
• Zaplanowanie ważnych inwestycji na następne lata. Basen, budowa nowej szkoły podstawowej oraz nowego ośrodka zdrowia. Wraz z wybudowaniem nowej szkoły można zastanowić się nad pomysłem przeniesienia przedszkola, po odpowiedniej adaptacji do budynku starej szkoły, co zwiększyło by znacząco liczbę miejsc.
• Integracja nowych mieszkańców ze starymi poprzez umiejętne wykorzystanie obiektów sportowych oraz wydarzeń rozrywkowych i kulturalnych.
• Wspieranie organizacji sportowych, które reprezentują nasze miasto na różnych szczeblach rozgrywek. Zastanowić się nad pomysłem wielosekcyjnego(lekkoatletyka, piłka nożna, koszykówka oraz inne sporty zależnie od zapotrzebowania) klubu sportowego wspieranego i promowanego przez miasto.
• Polepszenie warunków jak i jakości szkolnictwa. Z roku na rok zauważalny spadek uczniów, którzy po ukończeniu gimnazjum trafiają do renomowanych szkół średnich we Wrocławiu.

Chciałbym również by Rada wsłuchała się w głos mieszkańców, którzy tworzą to miasto i często mają masę ciekawych pomysłów, lecz brakuje im czasu by działać dla miasta Siechnice.

ODPOWIEDZ