Dzień dobry,
chciałbym podpytać sąsiadów z ul. Piłsudskiego ("Nowa Kamienica" i "Kamienica II") czy odbierają cyfrową telewizję naziemną ze wszystkich trzech multipleksów? U mnie w mieszkaniu TV z tunerem DVB-T odnajduje jedynie programy z MUX-3 w b.dobrej jakości, natomiast pozostałe multipleksy albo w ogóle nie są odnajdywane albo TV doszuka się kanałów ale jakość jest mierna (ogromna pikseloza na przemian z komunikatem "brak sygnału").
Proszę o pomoc w ustaleniu, w którym miejscu występuje problem: antena ---> kabel ---> TV ?
Serdeczne dzięki za wszystkie posty.
Pozdrawiam
MUX-1 i MUX-2 na Piłsudskiego
-
Re: MUX-1 i MUX-2 na Piłsudskiego
Antena zbiorcza AZART nie ma zamontowanego wzmacniacza szerokopasmowego.Typowy objaw - MUX 3 pracuje ponieważ jest w zakresie częstotliwości obecnego wzmacniacza, MUX-1,2 jest poza zakresem wzmacniacza obsługującego do tej pory telewizję analogową.
Re: MUX-1 i MUX-2 na Piłsudskiego
Witam ponownie,
okazało się, że zarówno z anteną jak i z TV wszystko w porządku. Problemem okazał się "super" kabel antenowy polecony przez kompetentny personel ze znanego sklepu RTV. Wymiana przewodu pokazała, że wszystkie kanały są odnajdywane w b.dobrej jakości.
Przewód antenowy, który kupiłem działa jedynie dla tv analogowej. Z kolei dla sygnału cyfrowego kabel tworzy za duże tłumienie i straty w sygnale.
Problem rozwiązany - temat zamykam.
Specjalne podziękowania dla "obserwatoragminnego" za Jego post.
Pozdrawiam
okazało się, że zarówno z anteną jak i z TV wszystko w porządku. Problemem okazał się "super" kabel antenowy polecony przez kompetentny personel ze znanego sklepu RTV. Wymiana przewodu pokazała, że wszystkie kanały są odnajdywane w b.dobrej jakości.
Przewód antenowy, który kupiłem działa jedynie dla tv analogowej. Z kolei dla sygnału cyfrowego kabel tworzy za duże tłumienie i straty w sygnale.
Problem rozwiązany - temat zamykam.
Specjalne podziękowania dla "obserwatoragminnego" za Jego post.
Pozdrawiam