Budynki nr 1 i 2

Dyskusje mieszkańców osiedla
kudeł

Post autor: kudeł »

witam, zamiescilem kilka fotek budynku nr 1 z ubieglej niedzieli (19.11):

http://picasaweb.google.com/kubamolski/Siechnice

Widac tą cala (niezbyt chyba okazala, ale jednak;) wieche zawieszana na jednej z wiezyczek.

pzdr,
kudel
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 listopada 2006, 12:03 przez kudeł, łącznie zmieniany 2 razy.

OLA&TOMEK

Post autor: OLA&TOMEK »

Witamy wszystkich!
Po dzisiejszej wizycie w okolicy budowy zauważyć można stojące rusztowanie ale brak większych postępów w kryciu dachu... Tak więc, przymierzają sie do ocieplania naszego "B", traktując troszke po macoszemu dach. Co do budynku nr 2 to widac postępy - jeszcze troszkę i parter stanie w całej swojej okazałości :D

Aby do wiosny....
Pozdrawiamy

jarecki

Pytania budynek nr 3

Post autor: jarecki »

A ja mam pytanie.... zamierzam kupić mieszkanie w budynku nr 3 (plan oddania I kwartał 2008). Formalnie jestem zapisany na mieszkanie 51 m2, ale jest jedno ale... Pani z firmy poinformowała mnie że jeśli wpłace 10.000 zł to mam pewność że za metr mieszkania nie zapłace więcej po skończonej inwestycji niż obecnie (z informacji z tamtego tygodnia jest to 3.920 zł/m2). Przesłała mi nawet faksem wzór takiej umowy przedwstępnej (ponoć standardowej), ale jak dla mnie nie jest ona na tyle czytelna bym się zdecydował na wpłate. Nie ma tam wyraźnie zapisu że cena za metr nie zmieni się po wpłacaniu owej kwoty (zwanej zadatkiem), ale jest zapis że jeśli nie wpłace to niniejsza umowa wygasa... . Czy ktoś z Was miał do czynienia z podobną formą i czy była praktykowana na budynek nr 1 i 2 i czy faktycznie cena nie uległa zmianie i czy w ogóle może ulec podczas trwania inwestycji. A może ktoś ma wzór docelowej umowy przedwstępnej gdzie są zapisy co do transz przelewu kwot dla devepolera (z informacji na budynek nr 3 jest to 35% , 30% , 30% i na koniec 5%) i innych zapisów (np. czy jest indeksacja? która docelowo zmienia wartość mieszkania.,.)I jeszcze jedno pytanie czy ktoś korzystał przy kredycie z książeczek mieszkaniowych (starych kilkunastoletnich)? Jak się odbywa ich uruchomienie, będe wdzięczny za każdą wskazówke i pomoc. Decyzja w sprawie tych 10.000 zł ma być podjęta na dniach .,.,.,
pozdrawiam

tellico

Post autor: tellico »

Jeśli o mnie chodzi to podpisałem normalną umowę przedwstępną bez żadnych zadatków wcześniejszych. Transze są 35-30-30-5. Dwie już wpłaciłem niedługo w sumie po podpisaniu umowy, trzecia będzie w styczniu (bud. II). Co do książeczek to najpierw sprawdź ile przysługuje Ci premii gwarancyjnej, kilkunastoletnie to nie takie stare. Po podpisaniu umowy notarialnej masz określony termin (chyba 90 dni ale nie jestem pewny) na zgłoszenie książeczki do likwidacji. Bank wypłaca Ci kasę na konto, choć podobno czasami są problemy bo chcą developerowi. Znajdziesz w googlach na ten tema sporo. Z tego co mówił prezes alfaaktu, bank po wpłaceniu przez Ciebie developerowi 2/3 kwoty kredytu, przeleje pieniądze z tytułu premii gwarancyjnej na jego konto. Można się z panem Jackiem tak umówić, że on Ci te pieniądze wypłaci.

jarecki

Post autor: jarecki »

dzieki serdeczne ! ale moze ktos z Was wplacil taka kwote..i wie co i jak..bo niewiemy czy wplacac te 10000 tys czy poczekac do umowy przedwstepnej konkretnej..tylko ze w miedzyczasie cena za metr moze wzrosnac :( bo my mamy rezerwacje w trzecim budynku i nie ma jescze pozwolenia na budowe ...ma byc w styczniu lub lutym dopiero... pozdrawiamy!
Ostatnio zmieniony piątek, 19 marca 2010, 09:26 przez jarecki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marta-motyl
Kontakt:

Post autor: marta-motyl »

Witam wszystkich przyszlych mieszkancow B2. Ja rowniez zakupilam mieszkanko w tym bloku, na 3 pietrze (narozne od poludniowo-wschodniej strony).Znam to forum juz od jakiegos czasu, ale nie mialam okazji napisac.
Mieszkam w Siechnicach, wiec na biezaco sledze postepy w robotach budowlanych.
Sasiedzi - laczmy sie!!!
Moje GG 7363706
Pozdro.

Renata
Kontakt:

Post autor: Renata »

Witaj Marto,
coś mi sie zdaje że będziemy sąsiadkami, mam mieszkanko chyba pod Tobą.
Cieszę się że budynek drugi zaczyna się ujawniać :)
Pozdrawiam ciepło wszystkich forumowiczów.

Awatar użytkownika
marta-motyl
Kontakt:

Post autor: marta-motyl »

Witaj Renata.
Jesli masz mieszkanko 42,7m2 to rzeczywiscie bedziesz mieszkac pode mna. :D
Sluchaj, czy robisz jakies zmiany w aranzacji mieszkania?
Jesli tak to jakie, bo ja mam kilka pomyslow, wiec moze podpowiemy sobie kilka fajnych rzeczy.
Pozdrowienia.

Awatar użytkownika
sąsiadka

Post autor: sąsiadka »

Cześć Marto,
widze, ze tak jak ja masz Maluszka (w końcu widzę, że będę miała z kim spotykac sie na specerku :D ). Też mamy mieszkanie na 3 piętrze, ale okna wychodzą na bydynek drugi, więc chyba nie ta sama klatka :(
Cisze się, że budowa idzie, nie możemy wybrać sie na nią z mężem, ale sledzimy forum i wszystkie na nim nowinki :wink:

oby szybko zima minęła i nie była sroga :wink:
pozdr wszystkich sąsiadów 8)
kasia

OLA&TOMEK

forum

Witamy. Cosik nasz temat i obecność na forum powolutku zanika żeby nie powedzieć "umiera" :cry: Może spowodowane jest to tym, że na chwilę obecną wszystko jest w porządku i pozałatwiane ??
Miejmy nadzieję, że jak przyjdzie wyczekiwany przez nas wszystkich czas odbioru kluczy dyskusja przyszłych mieszkańców budynku nr 1 ożywi się troszkę :D
Stan budowy na dzień 3.12.2006 to: trochę więcej dachu na dachu :) , cząstkowe ocieplenie na "lewym skrzydle" , chodnik i miejsca parkingowe od frontu budynku a w budzie jak zawsze śliczny piesek który rósł razem z naszym "B nr 1" pilnując go dzień i noc :D
Pozdrawiamy

mado

Post autor: mado »

Do marta-motyl i Renata

Drogie sąsiadki chyba będę mieszkała pod wami!! Moje narożne mieszkanko 42,7 m2 od południowo-wschodniej strony jest na parterze!!:)
Może znajdziemy na forum jeszcze kogoś z naszej klatki?

Serdecznie pozdrawiam wszystkich przyszłych mieszkańców naszego osiedla!!

Awatar użytkownika
ryniu5
Kontakt:

Post autor: ryniu5 »

Witam sąsiadów.
będąc na naszym polu bitwy widać że tynkują już ściany szczytowe, i układają kostke na parkingach. Dach wygląda jak by już był cały.
No i z drugim blokiem są juz na parterze.

ps. A w którym miejscu ma stać blok nr3 ??? lub 4??? bo ostatnie układ osiedla zmienia się jak w kalejdoskopie.

Pozdrawiam

Adriano71

Post autor: Adriano71 »

Siema Siema...

Ja bede mieszkal w bloku numer 1...Bylem tam raz jak nawet parter nie byl postawiony:P
Bede mieszkal na parterze mieszkanie 57m2...

Slyszalem od Brata ze budowa leci elegancko ;D

Mam pytanie beda tam jacys ludzie w wieku 16-20 lat
zeby od czasu do czasu zorbic jakas impreSsSSsSSs...albo cos podobnego:D

Odrazu uprzedzam...bede sluchal glosno muzyki do ustalonej Ciszy nocnej 22
tzn. nie zawsze ale slucham czesto ale nie az tak glosno:P
I po nocy bede sie rozbijal ze sztanga i hantlami :P wiec z Gory sorry :P

Taki joke z mojej strony....Bede w mare grzecznym 17latkiem ktory nie bedzie robil az takiego chaosu ale spokojnie tez u mnie w mieszkaniu nie bedzie :P

Pozdrawiam wszytkich z boloku nr.1
:lol: :evil: :lol: :evil: :lol: :evil:

OLA&TOMEK

My co prawda mamy troche więcej latek ALE czujemy się na 20 :D
Budowa rzeczywiście leci expresowo więc niedługo będzie można zrobić już pierwszą głośną imprezkę - PARAPETÓWĘ :D
Pozdrawiamy

ODPOWIEDZ