Do Expert Dom - Uwagi, propozycje, sugestie

Dyskusje mieszkańców osiedla
TORMENTOR

Re: Do Expert Dom - Uwagi, propozycje, sugestie

Post autor: TORMENTOR »

Zgadzam się ale trzeba to naprawić z tzw przeglądu pogwarancyjnego, bo jest to najzwyklej spartaczona robota... :|

Zielony Pagórek

Post autor: Zielony Pagórek »

Nie tak dawno pisałam że po deszczu stoi woda w budynku nr 2, klatka 4c ( co też zostało zgłoszone zarządcy)- to jeszcze nic. Dzisiaj zobaczyłam, że woda stała na wysokości min. 5 cm ( a to była godz. ok.17.00), sytuacja była juz opanowana). Wszystkie korzytarze piwniczne i piwnice pozalewane. Jak u kogoś cos stało na podłodze w piwnicy to wszystko zamokło. Zostało to zgłoszone pod numer alarmowy wskazany przez zarządcę. Okazało się że awarii uległ węzeł ciepłowniczy i z niego pochodzi woda, która w stoi w piwnicy. Rano ponoć woda z niego przez drzwi leciała na wysokości pół metra od ziemi (a tam jest niżej w środku). A ponadto brak jest ciepłej wody w mieszkaniach.

Ciekawe w jaki sposób zamierzajć zrobić z tym porządek, osuszyć piwnice i pokryć straty?

COOL
Kontakt:

Post autor: COOL »

Witam,

Nie pisałem dawno, bo w sumie po co. I tak poza kilkoma osobami aktywnymi nikogo nasze uwagi nie interesują.
Ale, chciałbym zwrócić Zarządcy uwagę na 2 sprawy.
I. Dzisiaj obserwowałem pracę naszych konserwatorów powierzchni płaskich (śmieciarzy) i bardzo proszę o interwencję w firmie Sita, a mowa o:
- niech obsługa nie wchodzi do śmietników po drewnianych szczeblach, celem otwarcia drzwi. Przy budynku 2 już są naruszone te deski,
- i coś co mnie rozwalaiło. Niech sprzątają po sobie. Skoro już ciężko posprzątać w samych "magazynkach", to przy wyrzucaniu do śmieciarki chyba ich zasr... obowiązek. Dzisiaj zostawili butelki, odpadki miesne i plasterki cytryny,
- niech zamykają drzwi po opróżnieniu kontenerów,
- a i same kontenery niech troche szanują bo pokrywy już są popękane. Chyba, że wymiane mamy gratis.

I kolejna sprawa.
II. Parking !!! - czy Zarządca cokolwiek zrobił w tym temacie? Lada moment dojdą mieszkańcy budynku nr 4 i ilość aut zwiększy się drastycznie i lokatorzy skrajnych klatek będą korzystać z obecnych miejsc. I nie mam im tego za złe. Żeby nie było, że tylko narzekam to coś zasugeruje. Istnieje możliwość zagospodarowania pasa zieleni od drogi głównej. Mam na myśli pas miedzy klatkami 2A budynek 1 a drogą. Spokojnie mozna tam postawić z 10 aut a przy obecnej ilości miejsc dużo by to pomogło. Wiem,że to droga gminna itp., ale chyba nasz przedstawiciel mógłby sie wreszcie pochylić nad tematem parkingu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zeus

Post autor: Zeus »

Ja od tygodnia czekam na odpowiedź w wielu sprawach od zarządcy (parking, grzyb w piwnicy, itp.) i nic. Nawet jak się spytałem za co bierze kasę to też nic. Proponuję po nowym roku zmienić zarządce - najlepiej na któregoś z lokatorów jeżeli prawnie jest to możliwe.

jarecki

Post autor: jarecki »

w budynku nr 3 proponowałem takie rozwiązanie, ale nie wiem czy ktoś z mieszkańców weźmie na siebie taką odpowiedzialność, sprawa wykształcenia i doświadczenia w zakresie zarządzania nieruchmością też jest istotna,
poza tym sądze że taki ktoś miałby mnóstwo pracy, przecież z każdymi pierdołami mieszkańcy by do niego biegali,
także ciągle byłby w pracy :D , najważniejszym plusem jest to że byłby na miejscu i znał problemy wspólnoty , przypuszczam że skuteczność w załatwieniu niecierpiących zwłoki spraw byłaby większa

Orion
Kontakt:

Post autor: Orion »

Zeus pisze:Proponuję po nowym roku zmienić zarządce - najlepiej na któregoś z lokatorów jeżeli prawnie jest to możliwe.
Na zarządcę nie, ale właściciele lokali mogą zmienić sposób sprawowania zarządu nieruchomością: z zarządcy notarialnego na zarząd właścicielski. Możecie wtedy uchwałą powołać zarząd spośród właścicieli lub spoza nich. Ale żeby to zrobić, musicie podjąć na zebraniu uchwałę w obecności notariusza, który ją zaprotokołuje. Jest to tak zwana "zmiana sposobu zarządu nieruchomością wspólną". Już kiedyś o tym pisałem. Bez tej uchwały zaprotokołowanej przez notariusza niewiele możecie zrobić.

TORMENTOR

Post autor: TORMENTOR »

Witam po dłuższej przerwie,
czy wiadomo kiedy będzie zebranie wspólnoty z bud nr 2 ? Miało być we Wrześniu, jest już Listopad...
Co dalej w kwestii min. parkingów? Czy Expert Dom wystosował jakieś pismo, czy sami jako wspólnota mamy to zrobić?
Co z przeglądem budynku? Może zlecić ekspertyzę firmie zewnętrznej i sprawdzić czy właściwie wykonano izolację budynku (wciąż zalewają nas wody gruntowe...)?
Czy p. Chwałek jeszcze o nas pamięta, czy może już zapomniał, że zarządza wspólnotami na Staszica i Grabskiego... ?

Awatar użytkownika
pokrzyw

Post autor: pokrzyw »

Podejrzewam, że pan Chwałek doskonale pamięta o naszych wspólnotach licząc zyski. Szkoda, że tak mało osób tutaj zagląda. Może warto zrobić ankietę i rozrzucić po skrzynkach?

Awatar użytkownika
Zeus

Ja też bym go już chętnie odwołał bo od 3 tygodni męczę go mailami i jeszcze na żadnego nie odpowiedział.

jarecki

Post autor: jarecki »

ja szczerze nie narzekam, mogliśmy mieć o wiele gorszego zarządce z tego co rozmawiam ze znajomymi z Wrocławia...
teraz wiem że moja propozycja (rzucona kiedyś tam) żeby jeden z mieszkańców prowadził rozliczenia wspólnoty (oczywiście odpowiednio do tego przygotowany człowiek, kompetentny) nie ma szans powodzenia bo został by szybo zamęczony ciągłymi uwagami z czego większość to pierdoły tak musze napisać, ciągle żyjemy w przeświadczeniu płace to wymagam tylko co mi jest do szczęścia potrzebne?, ja też moge ponarzekać ale po co skoro jestem zadowolony z mieszkania na osiedlu, czynsz nie jest wysoki a nawet bardzo mi odpowiada, w mieszkaniu ciepło, woda gorąca jest a i na wolne miejsce parkingowe też się zawsze załapie, z psem jest gdzie pójść i na niedrogie zakupy blisko, jednak Polacy to wieczni pesymiści niestety :( wiecznie coś nie tak

Awatar użytkownika
Zeus

Od dłuższego czasu w różnych godzinach nie ma ciepłej wody w budynku numer 1. Nie wiem czy tylko ja to zauważyłem i czy jest też tak w innych budynkach, ale brak informacji ze strony zarządcy powoduje dezorganizację zaplanowanych czynności jak np. kąpiel dziecka. Sprawa ogólnie dziwna bo ogrzewanie jest a rury od ciepłej wody są zimne. Dobrze by było gdyby zarządca nas łaskawie informował o codziennych przerwach w dostawie ciepłej wody - chyba, że jest dzienny limit na ciepła wodę, o którym nie wiem :)

Awatar użytkownika
pokrzyw

Post autor: pokrzyw »

Ja to się coraz intensywniej zastanawiam czy zarządca w ogóle pamięta o takim czymś jak zielony pagórek. Kiedy to zebranie miało być? We wrześniu? W sprawie wczorajszej wody - zarządca niestety nie odbiera telefonów....

Awatar użytkownika
Zeus

Zarządca jest już tylko od brania od nas kasy. Ja teraz czekam na rozliczenie roczne ile znów trzeba będzie dopłacać za wodę i ogrzewanie!!! Do zarządcy wysyłam po parę maili w tygodniu i nic - nawet nie raczy odpisać "odpowiem później".

Nie interesuje się niczym i nic go tu nie obchodzi.

Zna ktoś może jaki zarządca jest w tych blokach koło Jarzębinowej - na przeciwko apteki?

Awatar użytkownika
Zeus

Skoro można tu pisać sugestie do zarządcy to ja sugeruje, żeby zrezygnował na najbliższym zebraniu wspólnoty... Wszyscy wiemy dlaczego...

ODPOWIEDZ