Budynki nr 1 i 2

Dyskusje mieszkańców osiedla
Awatar użytkownika
ŁoBuziak

Post autor: ŁoBuziak »

Gdy pierwszą gwiazdkę ,
ujrzysz na niebie,
Wspomnij tych,
co kochają Ciebie,
Gdy pierwsza zgaśnie,
a druga zabłyśnie,
niech Cię aniołek,
Ode mnie uściśnie!

Zycze rowniez udanej imprezy Sylwestrowej, spełnienia marzen- szczególnie tych najskrytszych i zeby rok 2007 byl jeszcze lepszy od tego obecnego :)

Gość

M.N.W.

Post autor: Gość »

Witam :)

My z mężem też kupiliśmy mieszkanie w Siechnicy,bedziemy mieszkać w pierwszym bloku.

Mam do was pytanie ,czy wiecie może coś na temat dni otwartych ?
Kiedy będzie można wejść tam i od środka troche pooglądać nasze mieszkanka?

pozdrawiam przyszłych sąsiadów:)

tellico

Post autor: tellico »

W Siechnicach. Tak jak w Kielcach a nie w Kielcy;)
W zasadzie można wejść w każdej chwili, wystarczy pogadać z jakimś szefem na budowie. Dostaniesz kask na głowę i na parę(naście) minut Cię wpuszczą.

znajomy

Post autor: znajomy »

hej,
planujemy rowniez zakup tam mieszkania, jednak mam jedno pytanie do was:
co z parkingami? bedzie tylko parking naziemny? nie ma mozliwosci kupna garazu ? co zrobic z motocyklem? nie mam zamiaru go trzymac pod chmurka :?
sa tu jacys motocyklisci?
pozdrawiam

Monika & Norbert

Post autor: Monika & Norbert »

Hej:)

My kupiliśmy mieszkanie w marcu,III pietro,1 blok.

Dzisiaj byliśmy zobaczyć jak prace idą do przodu.Nie jest źle.Jeżeli pogoda taka jak teraz sie utrzyma to będzie super:)

Nasze GG_8529770

Pozdrawiamy wszystkich sąsiadów:)

COOL
Kontakt:

3 miesiące jeszcze

Post autor: COOL »

Witam w Nowym Roku!!!!
Mam pytanie do mieszkańców budynku nr 1.
Zgodnie z umową do 30 grudnia trzeba było wpłacic ostatnią transze, w biurze Alfy poinformowano mnie, że trzeba ją bedzie wpłacić przy odbiorze mieszkań czyli w marcu. Jednocześnie rata będzie pomniejszona o materiały z których się zrezygnowało.
Jak to wygląda u Was? Czy ktoś wpłacił juz tą ratę, czy też czeka?
Wiem też, ze jednak najwcześniej w marcu będą oddawać salony:D
Pozdrawiam

OLA&TOMEK

Post autor: OLA&TOMEK »

Również witamy wszstkich w Nowym Roku !! :)
Co do wpłaty ostatniej transzy to wydaje nam się, że to było ustalane wszystko indywidualnie tzn. z każdnym klientem osobno przy podpisywaniu umowy. My np. ostatnią transzę wpłacić musimy do 31.01.2007 a dokładnie wykonać dyspozycję w banku...
Zastanawia nas też sprawa zwrotu kosztów materiałów z których zrezygnowaliśmy, mianowicie w jakiej postaci zostaną oddane: przelew, gotówka...?? Bo oczywistym jest, że bank przeleje całą ostatnią transzę na konto dewelopera i raczej nie zgodzi sie na manewr pt.: część pieniążków do dewelopera a część na nasze konto...
Co do odbioru naszych "M" to szkoda że nie wcześniej zostaną nam przekazane... no ale cóż i tak mamy szczęście że zima w tym roku łagodna jest jak baranek i panowie na budowie robią co mogą.
Pozdrawiamy

Awatar użytkownika
grzes_ania
Kontakt:

Post autor: grzes_ania »

Pozdrawiamy w Nowym Roku wszystkich mieszkańców bloku nr 1 - Ania i Grześ z II piętra :)

Awatar użytkownika
adalbertt

Post autor: adalbertt »

Witam Sąsiadów serdecznie w tym Nowym Roku :)
Dziś byłem w Alfaakcie i udało mi się co nieco dowiedzieć na temat tej ostatniej transzy i spraw związanych ze zwrotem pieniędzy za elementy z których rezygnowaliśmy.
Po pierwsze ostatnia transza powinna być wpłacona dla naszego dobra w momencie odbioru mieszkania, gdyż dopiero od tego momentu spłacamy całą ratę kredytu a tak tylko odsetki. I można to załatwić pisząc aneks do umowy że ostatnia transza przelewana jest w momencie odbioru mieszkania. Ale jak ktoś się uprze i chce płacić zgodnie z tym jak ma w umowie to też problemu nie ma :)
Druga sprawa:
Ostatnia transza idzie do developera w całości tak jak macie na umowie, a
pieniądze za te elementy z których ktoś zrezygnował będą oddawane na dwa sposoby. jeśli ktoś miał wkład własny przy kupnie to developer przelewa mu kasę bezpośrednio na konto, a jeśli braliście 100% z banku to developer przesyła pieniądze do banku i wtedy bank powinien te pieniądze przelać na wasze konto.
No to na tyle wieści.
Pozdrawiamy serdecznie
Kasia i Wojtek

OLA&TOMEK

Post autor: OLA&TOMEK »

Witamy.
Co do ostatniej transzy kredytu to nie do końca jest tak, że lepiej uruchomić ją w momencie odbioru mieszkania.

Prawdą jest to, że do momentu jej wypłaty płacimy same odsetki ale...
to wcale nie oznacza oszczędności .
Wręcz przeciwnie.
Raty odsetkowe nie są bowiem zaliczane na poczet spłat np 360 rat (jeśli ktoś wziął kredyt na np. 30 lat)
"Odliczanie" rat kapitałowo-odsetkowych zaczyna sie niestety dopiero po wypłacie całego kredytu czyli po wypłacie ost.transzy.
Tak więc odwlekając w czasie jej wypłatę niepotrzebnie płacimy jakieś, bliżej nieokreślone odsetki (całkiem spore) a kapitału ani grosika...
Poza tym część kapitałowa stanowi naprawdę niewielką część całej raty (przynajmniej przez jakieś 12-13 lat :) ) więc różnica nie jest jakaś straszna.
Tak więc im szybciej zaczniemy spłacać nasz pożyczony kapitał tym lepiej dla nas a dla banku trochę gorzej bo mniej na nas zarobi :lol:

Poza tym dzięki adalbert za info odnośnie zwrotu gotówki za wyposażenie bo wybieraliśmy się już do biura o to zapytać.

Pozdrawiamy.

Tomek79
Kontakt:

Post autor: Tomek79 »

Witam,
zgadzam się z OLA&TOMEK gdyż powinno nam zależeć na jak najszybszym spłacaniu kapitału i dlatego my z Żoną ostatnią transzę przelewamy zgodnie z harmonogramem spłat, a zmieniając temat napiszę co słychać na budowie gdyż właśnie z niej wróciłem, to tak:
co do stanu zewnętrznego to widać na jakim są etapie ale dla tych co nie byli to cała wewnętrzna strona jest już pomalowana i patrząc od przodu budynku prawa zewnętrzna też, przód budynku jest na etapie styropianu do wysokości ok parteru, a stroętrzna ale lewa (patrząc od przodu) to kończą już kłaść styropian.
To teraz środek:-) w klatkach 5 i 4 (czyli od przodu budynku lewa strona) pojawił się już tynk, w mieszkaniach wylewają podłogi wygląda to super i naprawdę cieszy oko w klatce środkowej hydraulicy kładą rury do grzejników i po tych pracach wejdą panowie od sufitów, a na końcu podłoga.
Co do oddania to z rozmowy z Panią Ewą wynika, że będę oddawać w etapach ale nie będę to odległe terminy wszystko będzie w czasie i tak jak pisałem zaczną od klatek 5 i 4 i potem następne gdyż tam najszybciej skończą.
Co do ogrzewania to widziałem już gdzie będzie nasz węzeł tj. w piwnicy pod środkową klatką, rury się w nim już znajdują teraz tylko Kogeneracja ma dostarczyć do nich ciepło,a prace już trwają.
Mam nadzieję, że wszystko napisałem w miarę wyraźnie, a jeżeli nie to bardzo przepraszam i zawsze można pytać na gg 7736744 lub skype kasiaitomek_1979.

kassik

Post autor: kassik »

Witamy sąsiadów.Z racji iż nie możemy narazie odwiedzić budowy mamy pytanko.Jak wygląda sytuacja z budynkiem numer 2?Czy widać postępy?A może ma ktoś aktualne fotki?Z góry dziękujemy i pozdrawiamy!!!!kasia i hubert :P

Awatar użytkownika
sąsiadka

Post autor: sąsiadka »

Cześć Kasiu i Hubercie,
byliśmy w siechnicy w sobotę, nasz blok jest już "doprowadzony" do pierwszego piętra. Panowie Robotnicy powiedzieli, ze powinni sie uwinąć w terminie jak zima nie zaatakuje :lol:
Mam jedno aktualne zdjęcie z naszego bloku jak podasz mi adres e-mail postaram się Wam je jak najszybciej wysłać.
Pozdrawiam
Kasia

Adriano71

Post autor: Adriano71 »

:/ Moja mama byla na budowie ostanio i lekka lipa... ktos wczesniej mowil ze mozna wejsc co ja jak looknac a to tak naprawde bujda...Blok numer 1 maja oddac dopiero w marcu ;] czyli lekka lipa :]

ODPOWIEDZ