Nowe osiedle Campanila w Siechnicach

Strony firm, organizacji i instytucji działających na terenie Siechnic.
aJonaszek

Re: Nowe osiedle Campanila w Siechnicach

Post autor: aJonaszek »

hej chciałbym się Was trochę doradzić.
Czy te anteny na dachu faktycznie są satelitarne, że mając telewizor z dekoderem DVB -T/C będę wstanie odbierać naziemne programy telewizyjne, czy to faktycznie u Was działa? Bo jak widzę co u niektórych anteny pokojowe na parapetach to mam obawy, o co chodzi.
Z góry dzięki za informację zwrotne.

No i jeszcze jak wygląda sprawa z internetem?
Z jakich nadawców korzystacie i jak ich oceniacie? pod względem jakości świadczonych umów?

klikaczu007

Post autor: klikaczu007 »

Jeśli to są anteny satelitarne to nie będziesz mógł odbierać sygnału na swoim TV ponieważ masz T/C czyli dekoder naziemno-kablowy

aJonaszek

Post autor: aJonaszek »

hej @klikaczu007
z tego co deweloper mówił to każdy budynek ma zarówno i satelitarną i zbiorczą naziemną i faktycznie w domu mam jakby dwa wyjścia na anteny
przy czym przyznaję się jestem totalnym laikiem e tym temacie, a że przymierzam się do kupna telewizora to zastanawiam się jaki kupić by na razie nie brać kablówki, bo i tak mało TV oglądam

klikaczu007

Jak jest sygnał zarówno naziemny jak i satelitarny to brawo dla dewelopera. Jeśli tobie wystarczą tylko kanały z telewizji naziemnej to kup telewizor z dekoderem DVB-T w systemie MPEG-4 (99% na rynku to właśnie takie TV)

b1ade

Post autor: b1ade »

Potwierdzam masz antene zbiorcza tv i antene satelitarna ustawiona na Astre. Mozna korzystac wiec pod warunkiem posiadania odpowiedniego sprzetu z dvb-t i satelity niekodowanych kanalow lub po zakupie platnej cyfry+, polsatu cyfrowego etc. z platnych. Kablowka nie dociera do osiedla i chyb tez nie do calych Siechnic.

skylined

Post autor: skylined »

A jeżeli posiadam telewizor z dekoderem DVB - T / C / S - czy wówczas wystarczy sam kabel do oglądania kanałów niekodowanych z Astry? jeżeli tak to jaki to kabel musi być ?

Co do internetu to ja korzystam (chyba podobnie jak większość) z Kario-Sat (poprzedni operator Fonet). Nie mam z nim większych problemów, chociaż zdarzają się chwilowe zaniki sygnału, przy czym ta chwila bywa dłuższa lub krótsza. Podobno Kario-Sat miało mieć jakąś ofertę telewizji kablowej dla naszego osiedla ale na razie cisza, chyba że ktoś z Was wie coś w tym temacie ?

no_wy

Post autor: no_wy »

o to i ja w tym temacie telewizji jako nowy mieszkanie
bo tak właśnie chodziłem dzisiaj i o tym myślałem, że nigdzie nie widzę anten ani satelitarnych ani naziemnych, a u sąsiadów widzę ze mają programy typu TVN24

czy ja dobrze rozumie, ze mając te 2 wyjścia anten które mam w mieszkaniu
jedno to do telewizji naziemnej i tu nie potrzebuje żadnego dekodera by oglądać podstawowe, bezpłatne programy
zaś drogie to jest do tej satelitarnej z Astry i do tego muszę kupić dekoder powiedzmy w N-ce ???

a ten internet to jest radiowy? czy po zwykłym kablu LAN?

no_wy

czy ktoś wie, może ma informacje
czy te domofony będą w końcu działać i zamkną te bramę wjazdową na parking i dadzą nam obiecane piloty czy to nadal będzie ogólnodostępny teren?

czy ktoś jest tu może z bloku A /33 ??? :D

skylined

Internet jest po zwykłym kablu LAN, a wyjście powinieneś mieć w ścianie obok wyjścia na telewizję

b1ade

Post autor: b1ade »

Jak w TV mamy wejścia typu:
- DVB-T to można oglądac cyfrową telewizje naziemną
- DVB-S to można oglądać programy niekodowane satelitarne (u nas z Astry) jak chcesz kodowane oglądać to kupujesz dekoder zewnętrzny lub kartę PCMCIA do TV jeżeli masz odpowiedni odbiornik :)

Osoby posiadające anteny na parapecie zapewne czekają aż budynek zostanie podłączony do anteny zbiorczej. W budynku D jest podwójny sygnał TV i SAT.

klikaczu007

Ja tylko w kwestii formalnej. Jeśli sygnał satelitarny jest z satelity Astra to można odbierać tylko kilka niekodowanych kanałów (TVP i TV Trwam). Obecne w Polsce satelitarne platformy cyfrowe (nc+, Cyfrowy Polsat) korzystają z satelity HOT BIRD 13E. Być może Wasz deweloper założył na instalacji podwójne konwertery dzięki czemu jest sygnał zarówno z Astry jak i z Hot Birda (bardzo chwalebne postępowanie)

Co do TV to jeśli jest oznaczenie DVB-S oznacza że dekoder posiada wbudowany dekoder telewizji satelitarnej ale w rozdzielczości SD , żeby można było odbierać kanały HD potrzebna jest dekoder z głowicą (wejście antenowe) w systemie DVB-S2. Żeby odbierać kanały kodowane platform satelitarnych potrzebny jest zewnętrzny dekoder (operatorów lub firm zewnętrznych) lub wbudowane w TV wejście na moduły CI (w praktyce polecam żeby było wejście CI+ ponieważ polskie platformy szykują się prędzej czy później do przejścia na takie moduły). Obecnie oferowane moduły są CI+ ale systemowo są "obniżone" że działają równierz w odbiornikach ze zwykłym CI. Polecam równierz zwrócić uwagę na konkretne modele TV ponieważ często się słyszy o słabej współpracy tych modułów z telewizorami (zacięcia obrazu, zawieszenia, brak dekodowania)

matix7

Post autor: matix7 »

Jest tak, że jeżeli komuś wystarczą tylko te kanały z które oferuję TV naziemna to potrzeba odpowiedniego TV. A jak się chce mieć konkretną platformę ( Cyfrowy Polsat, NC+) to trzeba zaopatrzyć się w ichny dekoder bo sygnał i tak jest ściągany z anteny która znajduje się na dachu. Piszę to z perspektywy budynku D.

no_wy

Znajomy przekazał mi informację, że na 3 marca planowane jest spotkanie mieszkańców w celu utworzenia Wspólnoty Mieszkaniowej. Czy ktoś, coś na ten temat wie? Znajomy otrzymał taką informację od bezpośrednio od Dewelopera.
Czy ktoś wie może w jakich godzinach to będzie? Mam nadzieję, ze nie wymyślą spotkania w godzinach rannych albo w ciągu dnia gdy wszyscy są w pracy.
Czy jako mieszkańca mamy na to wpływ?
Jestem żywo zainteresowany tym spotkaniem, więc jak ktoś coś wie to z góry dziękuję za inf zwrotne :)

skylined

Potwierdzam, że w budynku B odbieram telewizję satelitarną (kanały FTA) mając telewizor z dekoderem DVB-S + kabel antenowy + gniazdko sat i wygląda na to, że te kanały idą zarówno z Astry jak i z Hot-Birda.

ODPOWIEDZ