Nowe osiedle Campanila w Siechnicach
Re: Nowe osiedle Campanila w Siechnicach
hej chciałbym się Was trochę doradzić.
Czy te anteny na dachu faktycznie są satelitarne, że mając telewizor z dekoderem DVB -T/C będę wstanie odbierać naziemne programy telewizyjne, czy to faktycznie u Was działa? Bo jak widzę co u niektórych anteny pokojowe na parapetach to mam obawy, o co chodzi.
Z góry dzięki za informację zwrotne.
No i jeszcze jak wygląda sprawa z internetem?
Z jakich nadawców korzystacie i jak ich oceniacie? pod względem jakości świadczonych umów?
Czy te anteny na dachu faktycznie są satelitarne, że mając telewizor z dekoderem DVB -T/C będę wstanie odbierać naziemne programy telewizyjne, czy to faktycznie u Was działa? Bo jak widzę co u niektórych anteny pokojowe na parapetach to mam obawy, o co chodzi.
Z góry dzięki za informację zwrotne.
No i jeszcze jak wygląda sprawa z internetem?
Z jakich nadawców korzystacie i jak ich oceniacie? pod względem jakości świadczonych umów?
-
Jeśli to są anteny satelitarne to nie będziesz mógł odbierać sygnału na swoim TV ponieważ masz T/C czyli dekoder naziemno-kablowy
hej @klikaczu007
z tego co deweloper mówił to każdy budynek ma zarówno i satelitarną i zbiorczą naziemną i faktycznie w domu mam jakby dwa wyjścia na anteny
przy czym przyznaję się jestem totalnym laikiem e tym temacie, a że przymierzam się do kupna telewizora to zastanawiam się jaki kupić by na razie nie brać kablówki, bo i tak mało TV oglądam
z tego co deweloper mówił to każdy budynek ma zarówno i satelitarną i zbiorczą naziemną i faktycznie w domu mam jakby dwa wyjścia na anteny
przy czym przyznaję się jestem totalnym laikiem e tym temacie, a że przymierzam się do kupna telewizora to zastanawiam się jaki kupić by na razie nie brać kablówki, bo i tak mało TV oglądam
-
Jak jest sygnał zarówno naziemny jak i satelitarny to brawo dla dewelopera. Jeśli tobie wystarczą tylko kanały z telewizji naziemnej to kup telewizor z dekoderem DVB-T w systemie MPEG-4 (99% na rynku to właśnie takie TV)
Potwierdzam masz antene zbiorcza tv i antene satelitarna ustawiona na Astre. Mozna korzystac wiec pod warunkiem posiadania odpowiedniego sprzetu z dvb-t i satelity niekodowanych kanalow lub po zakupie platnej cyfry+, polsatu cyfrowego etc. z platnych. Kablowka nie dociera do osiedla i chyb tez nie do calych Siechnic.
A jeżeli posiadam telewizor z dekoderem DVB - T / C / S - czy wówczas wystarczy sam kabel do oglądania kanałów niekodowanych z Astry? jeżeli tak to jaki to kabel musi być ?
Co do internetu to ja korzystam (chyba podobnie jak większość) z Kario-Sat (poprzedni operator Fonet). Nie mam z nim większych problemów, chociaż zdarzają się chwilowe zaniki sygnału, przy czym ta chwila bywa dłuższa lub krótsza. Podobno Kario-Sat miało mieć jakąś ofertę telewizji kablowej dla naszego osiedla ale na razie cisza, chyba że ktoś z Was wie coś w tym temacie ?
Co do internetu to ja korzystam (chyba podobnie jak większość) z Kario-Sat (poprzedni operator Fonet). Nie mam z nim większych problemów, chociaż zdarzają się chwilowe zaniki sygnału, przy czym ta chwila bywa dłuższa lub krótsza. Podobno Kario-Sat miało mieć jakąś ofertę telewizji kablowej dla naszego osiedla ale na razie cisza, chyba że ktoś z Was wie coś w tym temacie ?
o to i ja w tym temacie telewizji jako nowy mieszkanie
bo tak właśnie chodziłem dzisiaj i o tym myślałem, że nigdzie nie widzę anten ani satelitarnych ani naziemnych, a u sąsiadów widzę ze mają programy typu TVN24
czy ja dobrze rozumie, ze mając te 2 wyjścia anten które mam w mieszkaniu
jedno to do telewizji naziemnej i tu nie potrzebuje żadnego dekodera by oglądać podstawowe, bezpłatne programy
zaś drogie to jest do tej satelitarnej z Astry i do tego muszę kupić dekoder powiedzmy w N-ce ???
a ten internet to jest radiowy? czy po zwykłym kablu LAN?
bo tak właśnie chodziłem dzisiaj i o tym myślałem, że nigdzie nie widzę anten ani satelitarnych ani naziemnych, a u sąsiadów widzę ze mają programy typu TVN24
czy ja dobrze rozumie, ze mając te 2 wyjścia anten które mam w mieszkaniu
jedno to do telewizji naziemnej i tu nie potrzebuje żadnego dekodera by oglądać podstawowe, bezpłatne programy
zaś drogie to jest do tej satelitarnej z Astry i do tego muszę kupić dekoder powiedzmy w N-ce ???
a ten internet to jest radiowy? czy po zwykłym kablu LAN?
czy ktoś wie, może ma informacje
czy te domofony będą w końcu działać i zamkną te bramę wjazdową na parking i dadzą nam obiecane piloty czy to nadal będzie ogólnodostępny teren?
czy ktoś jest tu może z bloku A /33 ???
czy te domofony będą w końcu działać i zamkną te bramę wjazdową na parking i dadzą nam obiecane piloty czy to nadal będzie ogólnodostępny teren?
czy ktoś jest tu może z bloku A /33 ???

Internet jest po zwykłym kablu LAN, a wyjście powinieneś mieć w ścianie obok wyjścia na telewizję
Jak w TV mamy wejścia typu:
- DVB-T to można oglądac cyfrową telewizje naziemną
- DVB-S to można oglądać programy niekodowane satelitarne (u nas z Astry) jak chcesz kodowane oglądać to kupujesz dekoder zewnętrzny lub kartę PCMCIA do TV jeżeli masz odpowiedni odbiornik
Osoby posiadające anteny na parapecie zapewne czekają aż budynek zostanie podłączony do anteny zbiorczej. W budynku D jest podwójny sygnał TV i SAT.
- DVB-T to można oglądac cyfrową telewizje naziemną
- DVB-S to można oglądać programy niekodowane satelitarne (u nas z Astry) jak chcesz kodowane oglądać to kupujesz dekoder zewnętrzny lub kartę PCMCIA do TV jeżeli masz odpowiedni odbiornik

Osoby posiadające anteny na parapecie zapewne czekają aż budynek zostanie podłączony do anteny zbiorczej. W budynku D jest podwójny sygnał TV i SAT.
-
Ja tylko w kwestii formalnej. Jeśli sygnał satelitarny jest z satelity Astra to można odbierać tylko kilka niekodowanych kanałów (TVP i TV Trwam). Obecne w Polsce satelitarne platformy cyfrowe (nc+, Cyfrowy Polsat) korzystają z satelity HOT BIRD 13E. Być może Wasz deweloper założył na instalacji podwójne konwertery dzięki czemu jest sygnał zarówno z Astry jak i z Hot Birda (bardzo chwalebne postępowanie)
Co do TV to jeśli jest oznaczenie DVB-S oznacza że dekoder posiada wbudowany dekoder telewizji satelitarnej ale w rozdzielczości SD , żeby można było odbierać kanały HD potrzebna jest dekoder z głowicą (wejście antenowe) w systemie DVB-S2. Żeby odbierać kanały kodowane platform satelitarnych potrzebny jest zewnętrzny dekoder (operatorów lub firm zewnętrznych) lub wbudowane w TV wejście na moduły CI (w praktyce polecam żeby było wejście CI+ ponieważ polskie platformy szykują się prędzej czy później do przejścia na takie moduły). Obecnie oferowane moduły są CI+ ale systemowo są "obniżone" że działają równierz w odbiornikach ze zwykłym CI. Polecam równierz zwrócić uwagę na konkretne modele TV ponieważ często się słyszy o słabej współpracy tych modułów z telewizorami (zacięcia obrazu, zawieszenia, brak dekodowania)
Co do TV to jeśli jest oznaczenie DVB-S oznacza że dekoder posiada wbudowany dekoder telewizji satelitarnej ale w rozdzielczości SD , żeby można było odbierać kanały HD potrzebna jest dekoder z głowicą (wejście antenowe) w systemie DVB-S2. Żeby odbierać kanały kodowane platform satelitarnych potrzebny jest zewnętrzny dekoder (operatorów lub firm zewnętrznych) lub wbudowane w TV wejście na moduły CI (w praktyce polecam żeby było wejście CI+ ponieważ polskie platformy szykują się prędzej czy później do przejścia na takie moduły). Obecnie oferowane moduły są CI+ ale systemowo są "obniżone" że działają równierz w odbiornikach ze zwykłym CI. Polecam równierz zwrócić uwagę na konkretne modele TV ponieważ często się słyszy o słabej współpracy tych modułów z telewizorami (zacięcia obrazu, zawieszenia, brak dekodowania)
Jest tak, że jeżeli komuś wystarczą tylko te kanały z które oferuję TV naziemna to potrzeba odpowiedniego TV. A jak się chce mieć konkretną platformę ( Cyfrowy Polsat, NC+) to trzeba zaopatrzyć się w ichny dekoder bo sygnał i tak jest ściągany z anteny która znajduje się na dachu. Piszę to z perspektywy budynku D.
Znajomy przekazał mi informację, że na 3 marca planowane jest spotkanie mieszkańców w celu utworzenia Wspólnoty Mieszkaniowej. Czy ktoś, coś na ten temat wie? Znajomy otrzymał taką informację od bezpośrednio od Dewelopera.
Czy ktoś wie może w jakich godzinach to będzie? Mam nadzieję, ze nie wymyślą spotkania w godzinach rannych albo w ciągu dnia gdy wszyscy są w pracy.
Czy jako mieszkańca mamy na to wpływ?
Jestem żywo zainteresowany tym spotkaniem, więc jak ktoś coś wie to z góry dziękuję za inf zwrotne
Czy ktoś wie może w jakich godzinach to będzie? Mam nadzieję, ze nie wymyślą spotkania w godzinach rannych albo w ciągu dnia gdy wszyscy są w pracy.
Czy jako mieszkańca mamy na to wpływ?
Jestem żywo zainteresowany tym spotkaniem, więc jak ktoś coś wie to z góry dziękuję za inf zwrotne

Potwierdzam, że w budynku B odbieram telewizję satelitarną (kanały FTA) mając telewizor z dekoderem DVB-S + kabel antenowy + gniazdko sat i wygląda na to, że te kanały idą zarówno z Astry jak i z Hot-Birda.