Nieuczciwi kierowcy Sevibus

Ogólne forum Mieszkańców miasta Siechnice
siechniczka

Re: Nieuczciwi kierowcy Sevibus

Post autor: siechniczka »

Jak tak czytam ten wątek z wózkiem to nie dowierzam. Jakich to jeszcze sztucznych problemów sobie ludzie nawymyślają. Jeżdżę autobusem bardzo często i tak samo często obserwuję wtedy matki z wózkami. Każda z nich świetnie sobie radzi i nie robi z tego powodu jakichś strasznych problemów bądź wyrzutów. Nie znam i nie chcę oceniać tutaj, ale chyba musisz być strasznie nieporadna skoro nie potrafisz dać sobie rady z tak prostą czynnością jak ta właśnie opisywana. Jestem przekonana, że każda napotkana na ulicy matka z dzieckiem w wózku, która korzysta z naszej komunikacji, zapytana w tej sprawie, byłaby zaskoczona, że można było w ogóle doszukać się w czymś takim problemu i tak samo każda zapewne odpowiedziałaby takim samym rozwiązaniem, przedstawionym wyżej. Skoro inne potrafią to coś w tym musi być, prawda?

goshia

Post autor: goshia »

Gdybyś choć trochę dokładniej i ze zrozumieniem (ale to do tego trzeba rozumu ;)) poczytała to wiedziałabyś, że któryś raz z kolei piszę o tym, że kobiety z wózkami nie kupują biletów w ogóle bo właśnie dla nich jest to niekomfortowa sytuacja. Ale po co przeczytać, lepiej pisać głupoty nie mając własnych dzieci. :)

goshia

Po co tu z resztą wypowiadają się osoby bezdzietne? To, że coś widzicie (choć ja widziałam) i słyszałam co innego, nie znaczy, że każdy ma to samo podejście do sytuacji, i tu nie jest kwestia nieporadności a troskliwości o swoje dziecko. Wiem jak potrafią zachowywać się matki bo widziałam niejednokrotnie różne sytuacje w autobusie i z ich zachowania nie wynikało że choćby trochę martwią się o to czy ich pociechy choćby " nie sturlają" się z końca na początek autobusu.
I w tym wypadku brak zrozumienia i skojarzenia, że każdy może postępować w inny sposób jest absurdalny i nie na miejscu.

siechniczka

Właśnie bardzo dokładnie przeczytałam, nawet kilka razy. Ja osobiście nigdy nie widziałam, żeby jakaś matka wsiadała z wózkiem i później nie szła kupić biletu u kierowcy. Tyle ich się naoglądałam i każda podchodziła bez problemu. I jestem pewna, że nie są to wyrodne matki bo zostawiły na chwilę wózek z dzieckiem (zabezpieczony).

Wypowiadać może się każdy i nie ma tu znaczenia czy ma dzieci czy nie. A jeśli tak to jest drażniące to sugeruję założyć odrębny wątek z zastrzeżeniem "Tylko matki z dziećmi".

Zdecydowana większość kobiet sobie świetnie radzi i nikt nie narzeka. W życiu są ważniejsze problemy niż to.

Jeszcze byłabym w stanie to zrozumieć, gdyby faktycznie zawrzało i każda matka miałaby z tym poważny problem, ale jakoś nie widzę tego typu uwag od innych, co jest dowodem na to, że można funkcjonować tak jak opisują tu inni.

Czy oczekujesz, że każdą kobietę z wózkiem będą nosić na rękach, kierowca będzie podchodził do każdej i przynosił bilet, jakby miał na to czas? Bo po prostu już nie rozumiem jakich Ty rozwiązań oczekujesz. Skoro tak Ci nie odpowiada, to wejdź po prostu drugimi drzwiami i podjedź z wózkiem do kierowcy, żeby kupić bilet (jeśli nie ma tłoku). A jeśli tłok jest, to inni też już przedstawili swoje sugestie w temacie.

goshia

Jak te wszystkie CUDOWNE I WSPANIAŁE rady mają się co do wypowiedzi kierowcy, który chyba najlepiej zna całą sytuację i jeździ częściej niż pasażerowie (z logicznego punktu widzenia), jeśli twierdzi on, że nigdy nie spotkał się aby jakaś kobieta z wózkiem podchodziła kupić bilet.

Jakbym oczekiwała tego piszecie to nie zakładałabym w ogóle tego wątku. To są żadne rozwiązania. Ba! W bezczelny sposób twierdzisz, że kobiety z dziećmi nie mogą mieć specjalnych "przywilejów" to niby czemu w wielu sytuacjach, miejscach itd. to właśnie dla kobiet z dziećmi stosuje się już dawno różnego typu udogodnienia, tak samo jak i dla niepełnosprawnych i kobiet w ciąży. Czyli jednak kobiety z dziećmi powinny w wielu wypadkach mieć sytuację wygodniejszą, a nie dostosowywać się do wszystkich ludzi, bo jednak w jakimś sensie są "wyjątkowe"?
Myślałam, że znajdę tu jakieś bystrzejsze i logiczniejsze wypowiedzi, ale niestety trafiłam chyba na typowe polskie forum. Nie widzę sensu dalszej "dyskusji".

siechniczka

Nie wydaje Ci się, że mogłaś po prostu trafić na kierowcę, który zwyczajnie Cię zbył i jakoś specjalnie mu nie zależało na tłumaczeniu czy cokolwiek? Bo z tego co piszesz to ja odnoszę takie właśnie wrażenie, że kierowca po prostu cokolwiek odpowiedział i wzruszył ramionami.

Jakoś chyba interpretujesz wszystko tak jak Tobie pasuje. Nie powiedziałam ani słowa o tym, że kobiety z dziećmi czy w ciąży nie mogą mieć udogodnień. A tym bardziej nie zrobiłam tego w "bezczelny" sposób. To chyba jest oczywiste, że w wielu miejscach mają te udogodnienia. I wydaje mi się, że autobusy też je mają bo gdyby nie, to nie byłoby w nich nawet miejsca na wózek. Prawda jest taka, że szukasz dziury w całym podczas gdy wszyscy inni potrafią sobie w takiej sytuacji dać radę. Nie wydaje Ci się, że skoro wszyscy tutaj w jakiś sposób uważają, że przesadzasz to chyba jednak coś w tym jest?
Jeśli nie potrafisz tego przyjąć do wiadomości, to trudno...

siechniczka

goshia pisze:Jakbym oczekiwała tego piszecie to nie zakładałabym w ogóle tego wątku. To są żadne rozwiązania.
P.S. Chyba sama do końca nie wiesz czego oczekujesz, bo nie ma na to jakichś innych, specjalnych rozwiązań. Nie zaczną Ci nagle produkować autobusów z szerokim wejściem z przodu i tyle.

goshia

Nie byłabym taka pewna. Jeśli niektórzy ludzie potrafią się w pewnej sytuacji postawić i nie godzić na wszystko co ten kraj "oferuje" to dzięki właśnie takim osobom coś się w tym kraju zmienia. Ba! W wielu innych krajach zaobserwowałam to, że tak kobiety nie muszą się w ten sposób zachowywać, zostawiać wózek , taszczyć przez tłum z dzieckiem po bilet. Więc bez sensu pisać te głupoty. A co do Twojego pisania o kobietach z dziećmi to tak, pisałaś , że nam się nie należy nie wiadomo co. Więc nie pisz teraz czego innego. To, że pare osób z tego forum napisało to a nie nic innego świadczy o tym jak jesteśmy zaciemnieni przez nasze władze, ludzie nie potrafią pomyśleć kompletnie o niczym innym jak jedynie dostosowywaniu się do nędznych warunków. I nie oczekiwałam tu jak na wielu polskich forach się widzi pisania bzdur tylko próby razem znajdowania nowych rozwiązania z którymi można byłoby może się zgłosić do zarządcy sevibus choćby. Ale po co pisać normalnie, ze zrozumieniem drugiego człowieka. Lepiej obrażać od osób niezaradnych etc. Smiech na sali ten kraj i ludzie którzy wypowiadają się na forach.

goshia

Ba. Skoro napisałam, że nie ma sensu dalszej dyskusji, to po co kolejne twoje powtarzanie się? Nie zrozumiałaś tego o czym chciałam tu podyskutować to nie wypowiadaj się po raz kolejny z tą samą bzdurą, bo to nieco nudne ;)

siechniczka

Proszę bardzo, idź do zarządcy Sevibus i DLA i zawojuj świat. Powodzenia życzę.

P.S. Absolutnie nikogo nie obrażam, przedstawiam swoją wizję i tyle. Bo trzeba patrzeć na rzeczywistość racjonalnie i czasami niestety ale przyjąć taką jaka jest, zamiast stwarzać sobie sztuczne problemy.

Napisałam ironicznie o "noszeniu na rękach" kobiet z dziećmi co nie ma się w ogóle do Twojego stwierdzenia, że uważam że nic się wam nie należy. Gdybym tak uważała, to napisałabym to wprost. Więc proszę mi nie wmawiać czegoś czego nie powiedziałam, a tym bardziej tego, że nie zrozumiałam wątku, bo bardzo dobrze go zrozumiałam. Gdybym nie wiedziała o czym mówię, to bym nawet nie wdawała się w tą dyskusję.

Chyba zawsze chcesz mieć ostatnie słowo,w związku z czym proszę bardzo....

canonierka

Post autor: canonierka »

goshia pisze:Gdybyś choć trochę dokładniej i ze zrozumieniem (ale to do tego trzeba rozumu ;)) poczytała to wiedziałabyś, że któryś raz z kolei piszę o tym, że kobiety z wózkami nie kupują biletów w ogóle bo właśnie dla nich jest to niekomfortowa sytuacja. Ale po co przeczytać, lepiej pisać głupoty nie mając własnych dzieci. :)
Really??
Czytałaś ze zrozumieniem... regulamin przewozów?? Z niego nie wynika, że kobiety z wózkami są zwolnione z opłaty za przejazd a jedynie, że opłacie nie podlega wózek dziecięcy dzieckiem do lat 4 na pokładzie;)
Czy w przypadku kontroli powołasz się na rozmowę z kierowcą? Myślisz, że wtedy nie zapłacisz biletu??
Czy z racji tego, że jesteś kobietą, matką - nie płacisz w sklepie za towar?

Jeśli tak myślisz, to gratuluję podejścia!
goshia pisze:Wiem jak załadowane potrafią być te autobusy w godzinach szczytu. Nieprawdopodobnym jest praktycznie dostać się (samemu) z przodu po zakupieniu biletu na środek autobusu, którędy niestety TRZEBA WYJŚĆ, bo innej możliwości nie ma, tak są pooznaczane te drzwi. A już totalnie nie wyobrażam sobie "dopychania" się do kierowcy( z dzieckiem) ze środka autobusu kiedy ludzie wchodzą kupując bilety i kierują się w moją stronę.
Hmm a wyobrażasz sobie, że wsiadając przednimi drzwiami z wózkiem, przepychasz się do przodu w tłumie ludzi pchając przed sobą wózek??

Zapytam wprost - jak sobie radziłaś do tej pory? Prosiłaś kiedykolwiek kogokolwiek o pomoc w zakupie biletu?
Może warto kupić bilet okresowy i mieć z głowy problem?

pzdr.

goshia

Powiem tyle... Gdyby nie ludzie wybredni, którzy nie godzą na wszystko a szukają dla wszystkich ludzi wygodnych rozwiązań nie byłoby wynalazków. Nadal byśmy "jeździlibyśmy" AUTOBUTEM. A fora polegają na dyskusji o wszelkich formach rozwiązań a nie przemądrzania się jednego przed drugim.

Wcześniej nie miałam problemu bo bilet kupowałam na środku autobusu. Wszędzie powinny być tego typu biletomaty. Po co w ogóle w tych autobusach kasowniki? Zwykłe lenistwo zarządców. ;)
Dziś kolejny raz utwierdziłam się w przekonaniu, że kobiety z wózkami nie płacą za bilet i nie, to nie byłam ja

siechniczka

goshia pisze:A propo autobusów sevibus. Niedawno przeprowadziłam się do Siechnic.
Tak jeszcze całkiem z innej beczki...zauważyłam czytając to forum, że najwięcej narzekają i mają do powiedzenia właśnie Ci "nowi"...mówiąc bardzo prosto. Ciekawe zjawisko....

goshia

siechniczka pisze:
Chyba zawsze chcesz mieć ostatnie słowo,w związku z czym proszę bardzo....

No jednak chyba nie ja chcę mieć ostatnie słowo ;)

ODPOWIEDZ