Siechnice- przyszłość miasta

Dyskusje na temat strony internetowej miasta, propozycje nowych działów.
rodzic dzieci

Re: Siechnice- przyszłość miasta

Post autor: rodzic dzieci »

Panie Grzegorzu - obiecał Pan informacje o planach nowej dyrektorki Szkoły Podstawowej. Minęło 2 tygodnie. Jako rodzice dzieci szkolnych chcemy wiedzieć, jakie ma plany. Na razie to jest tajne. A może koncepcję dać na stronę internetową szkoły?

grom

Post autor: grom »

Obiecałem i postaram się słowa dotrzymać.
Jak na razie dyrektor Gimnazjum był szybszy i przesłał strszczenie swojej pół godzinnej prezentacji w tydzień. Stąd, mogłem ją Państwu przekazać.
Pani dyrektor podstawówki również zobowiązała sie do przesłania swojego wystąpienia. Jeszcze ono do mnie nie dotarło.
Zależy mi na tym, żeby to były ich autorskie teksty, a nie przekaz wtórny. Poczekajmy jeszcze kilka dni.
GRoman

llcool

Post autor: llcool »

Mam pytanie w sprawie naszego stadionu lekkoatletycznego- wiadomo co się stało z wykonawcą (uciekł bo mu nie płacą czy zbankrutował)i kiedy ma być skończony? Od sierpnia żywej duszy, nawet po ochronie została tylko tabliczka;|

grom

Zakończenie prac nad stadionem piłkarsko-lekkoatletycznym. Uważam tę budowę za szczególnie ważną dla rozwoju naszego miasta. Zwłasza w kontekście plimpiady sportów nieolimpijskich, która odbędzie sie we Wrocławiu w roku 2017.
Co do przyczyn opuszczenia budowy przez dotychczasowego wykonawcę, to sie nie wypowiadam. Nie znam przyczyn opuszczenia przez niego placu budowy. Mam jedynie nadzieję, ze informacje mojego poprzednika nie są do końca prawidłowe.
Natomiast co do kwestii nowego teminu zakończenia tej budowy mogę być precyzyjny. Ponieważ to opuszcze niu placu budowy przez dotychczasowego wykonawcę groziła naszej gminie utrata dotacji z Unii Europejskiej (oznaczało by to zwrot znacznych sum z odsetkami) wsparłem burmistrza w staraniach o przełożenie terminu zakończenia budowy. Nowy wynegocjowany to Czerwiec 2014 roku. Mam nadzieję, że stosowna umowa została już z Marszłkiem zawarta.
Mamy więc półtora roku na doprowadzenie do wyboru nowego wykonawcy i dokończenia projektu.
GRoman

grom

Grzegorz Roman Siechnice, dn. 29 październik 2012 r.
Przewodniczący Rady
Mieszkańców Siechnic

Szanowny Pan
Milan Usak
Burmistrz Miasta Siechnice
ul. Jana Pawła II 12
55-011 SIECHNICE

Zwracam się do Pana z wnioskiem o pilne odzyskanie i udrożnienie lokalnego połączenia drogowego spinającego Siechnice – Blizanowice – Trestno – Wrocław.
Kilka lat temu, w związku z budową Wschodniej Obwodnicy Wrocławia (odcinek Siechnice – Łany), ówczesny wójt naszej Gminy Pan Jerzy Fitek zgodził się na czasowe użytkowanie w/w połączenia przez firmę Skanska. Ze względu na zakres i wielkość budowy to czasowe użytkowanie miało charakter wyłączny. To znaczy pozbawiło mieszkańców naszej gminy możliwości korzystania z tego połaczenia z Wrocławiem.
Obecnie ustały okoliczności, które były przyczyną zamknięcia drogi dla użytku publicznego. Firma Skanska przeprowadziła również kompleksowy remont tego połączenia drogowego. Niestety jest ono nadal zablokowane dla użytku mieszkańców.
Narastające trudności w dotarciu do Wrocławia trasą nr 94 oraz fakt iż trasa jest gotowa do udrożnienia skłania mnie do postawienia wniosku o pilne udostępnienie tej drogi gminnej mieszkańcom.

Z poważaniem

Grzegorz Roman

Awatar użytkownika
zebra102

Post autor: zebra102 »

Panie Grzegorzu... to potrzeba INTERNETOWEGO LANSU czy zwyczajny BRAK WIEDZY?
Przecież to jest plac budowy do końca grudnia (zapis w umowie firmy Skanska)... więc nawet list do Benedykta nam tu chyba nie pomoże...
Ale te władze Siechnic to mają z Panem utrapienie... :) Macie tam dwie wysokie rzeczy- Ratusz i Pana ego- sama już nie wiem co wyższe...

:)

grom

To, że Pani mnie nie lubi. To rozumię.
To, że Pani mnie obraża. Tego nie rozumię.
Droga łącząca Siechnice z Blizanowicami jest własnością naszej Gminy. Budowa Drogi Siechnice - Łany odbywa się na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego. Gmina z tym zleceniem nie ma nic wspólnego. W momencie uruchomiania budowy firma Skanska, zadbała o swoje interesy. Namówiła ówczesne władze gminy do zamknięcia naszego połączenia drogowego z Blizanowicami. Ówczesny wójt nie musiał sie na to zgodzić. Mógł też podpisując umowę użyczenia pasa drogowego zarządać należnych gminie za tę usługę opłat (regulują to stosowne przepisy). Nie zrobił tego. Skanska korzysta z naszej drogi bezpłatnie. Nie musi sie więc spieszyć z jej zwrotem.
Dziś, droga mogła by już służyć naszym mieszkańcom, nie ma potrzeby by była zamknięta. Mnie boli to, że co dzień stoimy po pół godziny w korkach na dojeździe do Wrocławia, a obok mam pustą i zamkniętą drogę.
I ostatnia uwaga związana z Pani rozumowanie:
Zgodnie z umową pomiędzy firmą Alfa Dach a naszą Gmina droga za budowanym w rynku przez firmę Alfa Dach budynkiem też jest placem budowy. Udało się ją jednak otworzyć wcześniej i myślę, ze mieszkańcy przyległych budynków są zadowoleni. Oni także mieli czekać, z tego co pamietam to do 1. stycznia 2013 roku.
Mnie szkoda czasu na poranne stania w krokach. Pani nie!

grom

Rozpoczyna się przerób i wywóz hałdy żużli po byłej hucie Siechnice

Amerykańska firma Feniks(oddział polski) oraz firma z RPA rozpoczynają w Siechnicach budowę zakładu przerobu żużli po hutniczych. Zakład będzie zlokalizowany przy hałdzie żużli, przy ul Zachodniej, na wprost gminnej oczyszczalni ścieków. Firmy posiadają wszystkie niezbędne zgody, w tym decyzję Wojewody Dolnośląskiego zezwalającego im na prowadzenie działalności w zakresie przetwórstwa odpadów oraz niezbędne uzgodnienia środowiskowe (w tym pozytywny raport środowiskowy)..

Z uzyskanych informacji od firm wynika:
1. Iż firmy posiadają duże doświadczenie w zakresie „przerobu” hałd. W Polsce firma Feniks likwidowała hałdy m. in. w Zawierciu, w Ostrowcu Świętokrzyskim, w Warszawie (Żoliborz).
2. Firma zamierza w ciągu 6-8 lat dokonać całkowitej likwidacji hałdy.
3. Przerób odbędzie się przy zastosowaniu w procesie technologicznym siły pól magnetycznych i wody.
4. Hałda będzie kruszona mechanicznie (koparki, ładowarki) i mielona.
5. W trakcie kruszenia, aby ograniczyć pylenie, hałda będzie zraszana.
6. Przygotowany urobek będzie „przepuszczany” przez wannę z wodą, gdzie w trakcie procesu „wypłukiwania” odzyskiwane będą frakcje metaliczne (przede wszystkim żelazokrzem). Zastosowany proces technologiczny ma prowadzić do 99,9 % odzysku metali. 7. Woda będzie pozyskiwana do produkcji z wybudowanych do tego celu studni.
8. Woda będzie funkcjonować w cyklu zamkniętym, tj. nie będzie mogła być zrzucana do rowów, kanalizacji, itp.
9. W trakcie procesu oprócz odzysku metali, będzie powstawać kruszywo, które będzie sprzedawane do budowy dróg. Pozostający po odzyskaniu metali materiał będzie filtrowany i prasowany.
10. Ubocznym produktem procesu odzysku metali, będzie szlam poflotacyjny, który będzie składowany poza terenem przeróbki.
11. Wywóz kruszyw będzie odbywał się samochodami, ulicom Zachodnią do drogi nr 94. I dalej według zapotrzebowania.
12. Nad całościom procesu technologicznego czuwać będzie funkcjonujące na miejscu laboratorium.
13. Zakład będzie zatrudniał około 45 osób.
Zakład będzie czynny:
kruszenie do 16.00, część mokra będzie pracować 24 godziny na dobę. Ze względu na konieczność użycia wody w procesie technologicznym zakład może być nieczynny w miesiącach zimowych (niskie temperatury).

GRoman
PS. Cieszyć się, czy się nie cieszyć?
Zaczyna się to na co od dawna liczyliśmy. Rozpoczyna się proces rozbiórki i utylizacji hałdy żużli po hutniczych. Hałdy, która w wątpliwy sposób „rozsławiła” Siechnice. Hałdy, która do dziś przydaje naszemu miastu złej sławy.
O jej rozpoczęciu przesądziła budowa przyległej obwodnicy. Właściciel gruntu na którym leży hałda musi wykorzystać okazję jaką daje mu jej oddanie do użytku.
Nie łudźmy się! Choć już jesteśmy w Unii Europejskiej i wszystkich obowiązują wysokie standardy środowiskowe. Choć bliskość wrocławskich ujęć wody zdyscyplinuje i uczuli wszystkie służby odpowiedzialne za jakość środowiska. Choć władze nasze a i my sami także będziemy pilnować funkcjonowania zakładu, to cały proces nie odbędzie się bezboleśnie. Bez żadnych naszych kosztów. Zwłaszcza poniesionych przez mieszkańców przyległych ulic. To niekoniecznie musi być pylenie, czy hałas. To może być wzmożony ruch i zagrożenie wypadkowe. Dziś wszystkich skutków uruchomienia tego procesu nie możemy nawet przewidzieć.
Dziś firmy już nikt nie może zablokować. Posiada wszystkie niezbędne zgody!
Jednocześnie jej przedstawiciele zdają sobie sprawę z drażliwości materii jaką się będą w Siechnicach zajmować i wykazują duże zainteresowanie pozyskaniem przychylności ze strony mieszkańców Siechnic.
Likwidacja hałdy jest dużą, nowa szansa na przyspieszenie rozwoju miasta. Pojawią się nowe miejsca pracy, a do kasy gminy wpłyną nowe podatki. Oby część z nich trafiła na remont ulic Kościuszki i Stawowa, są w bardzo złym stanie.
Ważniejsze jest jednak odblokowanie ponad trzydziestu hektarów gruntów pod budowę nowej, drugiej już strefy gospodarczej w Siechnicach.
A więc:
Przerób – Tak! Tylko bezpiecznie i ekologicznie.
Wywóz – Tak! Tylko do czysta, do ostatniego gram żużlu.

kfiatek73

Post autor: kfiatek73 »

Może teraz Ty zebra102 napiszesz coś merytorycznego na forum, bowiem Twój poprzedni post ( czytaj infantylny wstrzyk ) zawiera tylko zbędne kilobajty danych.

lukaszow

Post autor: lukaszow »

Zebra, gratuluje poczucia humoru (lans groma)! Troche brakuje tego na tym skostnialym i zgredzialym forum, w ktorym zreszta biore udzial. Generalnie polityka jest coraz bardziej nudna, ale niestety nie mozna sie nia nie interesowac. Na miejscu Pana GRoma odpisalbym bardziej zartobliwie.

P.S. Paradosalnie mamy dzisiaj dosc powazne swieto.
P.S. (2) Tak czy siak, watek "Przyszlosc miasta" jest wartosciowy.

Mariusz.R

Post autor: Mariusz.R »

Podzielam zdanie lukaszow, ze post Zebra102 należy traktować w kategorii dowcipu, co prawda mało wysublimowanego ale jednak. Wracając do konkretów to po poście Groma spodziewałem się rychłej odpowiedzi na forum Burmistrza. Pan Usak załatwiając tak drobną sprawę mógłby wyraźnie podbudować swój nadszarpięty w ostatnich czasach wizerunek.

Awatar użytkownika
destroyer

Post autor: destroyer »

Mariusz.R pisze: Pan Usak załatwiając tak drobną sprawę mógłby wyraźnie podbudować swój nadszarpięty w ostatnich czasach wizerunek.

Niestety, ale Pana Burmistrza najwyraźniej nie interesują sprawy poruszane na tym forum :? , a co do podbudowy wizerunku, zacytuję słowa 'wielkiego myśliciela, polityka i biznesmena' z Torunia - "z szamba perfumerii nie zrobisz" :lol:

Pozdrawiam

irenanowicka

Post autor: irenanowicka »

UWAGA!
Zebranie Rady Miasta odbędzie się w przyszłą środę, 14.11.2012 r, o godz. 18.00
Zapraszamy.

W imieniu Przewodniczącego Rady Miasta - Irena Nowicka, sekretarz Rady

rodzic dzieci

Post autor: rodzic dzieci »

Panie Grzegorzu - obiecał Pan informacje o planach nowej dyrektorki Szkoły Podstawowej. Minęło 5 tygodni. Jako rodzice dzieci szkolnych chcemy wiedzieć, jakie ma plany. Na razie to jest tajne. A może koncepcję dać na stronę internetową szkoły? Pytanie jest dalej aktualne. Czy naprawdę władze tak chcą lekceważyć sprawy szkoły?

ODPOWIEDZ