Zapraszam zarówno kandydatów na radnych wszystkich stopni samorządu terytorialnego jak i osoby zainteresowane, kibiców , harcowników itp..
Zostało 2 tygodnie do wyborów ...a więc do roboty.
Mile widziane wpisy pod nazwiskami

Prawda.Bronisław Czapla pisze:Tak ogólnie to wodę mamy najdroższą a przynajmniej droższą niż Wrocław i Oława
Układ zasilający jest nieco inaczej skonstruowany.Oława nie kupuje już wody z Wrocławia,gdyż poczyniła inwestycje i posiada nadmiar własnej, dobrej i tańszej wody.Gmina Siechnice nie potrafiła albo nie chciała dogadać się z Oławą ( właściciel rurociągu Wrocław - Oława) aby kupować tańszą wodę.Bronisław Czapla pisze:Ścieżka handlowa jest w przybliżeniu taka Wrocław produkuje - sprzedaje do Oławy a Oława sprzedaje nam Siechnice w dużej mierze po cenie jak do zwykłego odbiorcy (na terenie Oławy nie hurtownika) jest chyba drugie połączenie z Wrocławiem ale niewystarczające aby zasilić całą Gminę.
.Bronisław Czapla pisze:Co do napraw swoich instalacji wodnych i CO to wątpię, aby to było od wody raczej ze starości i kiepskich rur z Chin:)
Proszę o zabieranie głosu pozostałych kandydatów na Burmistrza Siechnic lub w zastępstwie pełnomocników i przedstawianie własnych koncepcji zarządzania Gminą Siechnice w tych trudnych czasach.Jerzy Fitek pisze:1. Należy pilnie wykonać szczegółowy audyt finansowy stanu finansów Gminy i jej jednostek organizacyjnych oraz spółek komunalnych. Najlepiej jak taki bilans otwarcia wykona wyspecjalizowana w finansach samorządowych jednostka zewnetrzna. Dopiero po takiej analizie należy podjąć długofalowe działania naprawcze.
2. Należy pilnie odzyskać zaufanie instytucji finansowych (mam tu na myśli banki udzielające kredytów w korzystnym oprocentowaniu) oraz pozyskać środki na uregulowanie wszystkich wymagalnych zobowiązań.
3. Po otrzymaniu informacji z pktu 1. należy niezwłocznie dokonać przeglądu efektywnosci działania poszczególnych jednostek organizacyjnych Gminy, w tym i Urzędu Miejskiego. Bardzo mnie interesuje dlaczego wydatki na wynagrodzenia w ciągu ostatnich trzech lat wzrosły o ponad milion złotych.
4. Na podstawie informacji z pktu 1. należy równie szybko dokonać analizy kosztów funkcjonowania wszystkich jednostek gminnych i urzędu. Wydaje mi sie, że bez tzw. chwilowego zaciśnięcia pasa trudno będzie szybko uzyskać płynność finansową. Ale zaznaczam, że nie przewiduję żadnego odwetowego zwalniania pracowników lub nieprzemyślanych działań reorganizacyjnych.
5. Po zapoznaniu się z projektem budżetu na 2015 rok przedłożonym jeszcze przez obecnego burmistrza należy niezwłocznie zweryfikować możliwości budżetowe gminy i konieczne wydatki, szczególnie należy zwrócić uwagę na pilne terminowe zakończenie inwestycji z udziałem środków unijnych, aby nie było zagrożenia zwrotu otrzymanych dotacji wraz z odsetkami. Nie wiem jakie zadania będą umieszczone w projekcie budżetu na przyszły rok, ale zdaję sobie sprawę, że " z pustego i Salomon nie naleje". Więc spodziewam się, że co namniej w przyszłym roku może byc trudno realizować wszystkie oczekiwania mieszkańców Gminy. Szczególnie te inwestycyjne wymagające znacznych środków własnych.
Tu pokładam duże nadzieje w szerokim korzystaniu (jak to ma obecnie miejsce w krajach zachodniej Europy) z systemu finansowania PPP, czyli stworzeniu warunków do realizowania zadań własnych Gminy z udziałem inwestorów prywatnych. Przede wszystkim mam tu na uwadze szybką budowę nowego ośrodka zdrowia w Siechnicach oraz współfinansowanie uzbrajania terenów inwestycyjnych w sieci i budowę dróg.
6. Szczegółowa analiza posiadanych nieruchomości oraz możliwości pozyskania nowych nieruchomości aby po odpowiednim przygotowaniu do sprzedaży można było zwiększyc przychody majatkowe z przeznaczeniem na realizacje niezbędnych inwestycji do których można pozyskać dofinansowanie unijne lub dotacje państwowe z różnych funduszy. Wazne jest również realizowanie inwetycji prorozwojowych gminy, tak aby zwiększać dochody budżetu.
7. Należy w przyszłym roku dokonać weryfikacji zgodności wpływów podatkowych z rzeczywistą sytuacją w terenie, mam tu na myśli szczególnie zgodność deklaracji podatkowych oraz dążenie do tego aby wszyscy mieszkąncy naszej gminy płacili podatki deklarując w Urzędzie Skarbowym, że są podatnikami z miejscem zamieszkania w naszej gminie.
8. Nadal będę wspierał wszystkie inwestycje, również prywatne (zarówno gospodarcze jak i mieszkaniowe), które przyczyniają się do wzrostu zamożności mieszkańców i powiększają dochody Gminy. Zawsze dla mnie było i jest ważne, aby każdy inwestor, działając zgodnie z obowiązującymi przepisami, wydając własne pieniądze na realizację inwestycji pomnażał dochody gminy i prowadził do równomiernego rozwoju gminy.