Siechnice czy Siechnica? :)
Re: Siechnice czy Siechnica? :)
proponuję zajrzeć do prac wykorzystanych przez autorkę książki o Siechnicach -Domański J., 1967, Nazwy miejscowe dzisiejszego Wrocławia i dawnego okręgu wrocławskiego, Warszawa. oraz Rospond S., 1964, Patronimiczne nazwy miejscowe na Śląsku,Wrocław.
Ostatnio w przychodni widziałam tablice "Poradnia Ginekologiczna w SiechniCY" i ktoś markerem przemalował tzn wykreślił Y i wpisał ACH.
Spodobało mi się to niezmiernie
Spodobało mi się to niezmiernie

Hej,
wkleję to właśnie z innego tematu:
"Z tego, co kojarzę, rdzenni mieszkańcy Siechnic odmieniają Siechicę, Siechnicy itd., gdyż huta Czechnica prosperująca sobie niegdyś latami, taką nazwę jakby nadała. Plus nazwa niemiecka: pierwotnie Tschechnitz spolszczyli to prawdopodobnie sobie jako: do Siechnicy....
Wiem z doświadczenia, bo moi dziadkowie wprowadzając się do Siechnic lat temu ponad 50, również odmieniali z formy "ta Siechnica" i tak aż do śmierci. Były Radwanice i Siechnica- i już
. Część mojej rodziny mówi Siechnice, części chyba zdarza się Siechnica.
Hm, w sumie mogę się dopytać mamy i cioci, skąd ta odmiana?
Czy traktowałabym to jako błąd? Tak i nie, formalnie- błędnie, ale... skoro kiedyś tak było, a szanujemy historię...
My i nasze dzieci będziemy mówić Siechnice, a starsi będą widzieć tę Siechnicę i wszyscy będziemy mówić o tym samym mieście. 
Pozdrawiam serdecznie-przyszła mieszkanka Siechnic."
...ale z ciekawości, podpytam, oj podpytam.
wkleję to właśnie z innego tematu:
"Z tego, co kojarzę, rdzenni mieszkańcy Siechnic odmieniają Siechicę, Siechnicy itd., gdyż huta Czechnica prosperująca sobie niegdyś latami, taką nazwę jakby nadała. Plus nazwa niemiecka: pierwotnie Tschechnitz spolszczyli to prawdopodobnie sobie jako: do Siechnicy....
Wiem z doświadczenia, bo moi dziadkowie wprowadzając się do Siechnic lat temu ponad 50, również odmieniali z formy "ta Siechnica" i tak aż do śmierci. Były Radwanice i Siechnica- i już

Czy traktowałabym to jako błąd? Tak i nie, formalnie- błędnie, ale... skoro kiedyś tak było, a szanujemy historię...

Pozdrawiam serdecznie-przyszła mieszkanka Siechnic."
...ale z ciekawości, podpytam, oj podpytam.

Pięknie powiedziane w Siechnicach nie Siechnicy!
Jadąc czasami autobanem włos mi się jeży jak słysze Siechnica.
Jadąc czasami autobanem włos mi się jeży jak słysze Siechnica.
http://imageshack.us/photo/my-images/256/dsc0178vn.jpg/
Proponuje zmienic tabliczke bo wynika z niej ze kolo wędkarskie znajduje sie w jakies Siechnicy. Nie wiem gdzie to ale ok.
Proponuje zmienic tabliczke bo wynika z niej ze kolo wędkarskie znajduje sie w jakies Siechnicy. Nie wiem gdzie to ale ok.
- Załączniki
-
- scaled.jpg (57.36 KiB) Przejrzano 9662 razy
Jak słyszę od osoby że idzie, jedzie do "Siechnicy", to zawsze zadaję pytanie czy jak jedzie do stolicy woj. śląskiego, to jedzie do Katowicy? Myślę że powtarzanie i poprawianie nieoświeconych, ze mieszkają w Siechnicach przynosi skutki. A przeglądając stronę kogeneracji zauważyłem że na ich plakacie promującym dni otwarte też jest błędnie wpisana nazwa miasteczka, i to mnie martwi. Beton dalej utwierdza się w niewiedzy i jest nieskory do nauki.
-
Ja także mam problem z tą nazwą...
mieszkam tu od niedawna i jakoś mi wygodniej mówić np "Jadę do Siechnicy" a nie do Siechnic...
Nie ogarniam tej nazwy hehe:D

A co tu ogarniać, nazwa akurat mało egzotyczna i w swojej budowie i odmianach powtarzalna, czy jeździsz do Katowicy, Siemianowicy, Radwanicy, Groblicy......? Trochę konsekwencji w przyswajaniu wiedzy. Będzie wstyd jak dziecko przyjdzie z lekcji polskiego i poprosi o pomoc w odmianie przez przypadki?LADY.DIIL.88 pisze:Ja także mam problem z tą nazwą...mieszkam tu od niedawna i jakoś mi wygodniej mówić np "Jadę do Siechnicy" a nie do Siechnic...
Nie ogarniam tej nazwy hehe:D
Kogeneracja też się popisała przepięknym plakatem http://www.kogeneracja.com.pl/index.php/kogeneracja/Biuro-prasowe/Informacje/XVII-edycja-Dni-Otwartych-Drzwi-w-KOGENERACJI-S.A
To w końcu będzie u nas w Siechnicach ,czy nie??

To w końcu będzie u nas w Siechnicach ,czy nie??

- Załączniki
-
- Plakat-DOD_reference.jpg (106.17 KiB) Przejrzano 9608 razy
-
A skąd ja mogę wiedzieć jak się to odmienia... nigdy się nad tym nie zastanawiam:P w moich rejonach miejscowości głównie kończyły się na -in. 

Ze szkoły podstawowej. Polska języka, to nie taka trudna języka.LADY.DIIL.88 pisze:A skąd ja mogę wiedzieć jak się to odmienia...
mianownik (kto? co?) Siechnice
dopełniacz (kogo? czego?) Siechnic
celownik (komu? czemu?) Siechnicom
biernik (kogo? co?) Siechnic
narzędnik ((z) kim? (z) czym?) z Siechnicami
miejscownik (o kim? o czym?) o Siechnicach
wołacz już sobie daruje........
-
języka polskiego nigdy nie lubiałam... i nie lubie:P także w szkole zazwyczaj na tym przedmiocie myślałam o czym innym albo spałam
ale skoro Ty z czujnością słuchałeś lekcji to już wiem
hehe

Nowy Troll na forum, tylko tym razem wersja żeńska, a może powrót maciek.wroclaw ..... ?
Perypetie z nazwą Siechnic zostały szczegółowo opisane w monografii miasta Marka Buraka i Grzegorza Romana "Item donamus Sechenice villam ..." Podwrocławskie Siechnice w latch 1253 - 2011, w rozdziale "Sechenice, Tschechnitz, Kraftborn, Czechnica czy Siechnice?"
G. Roman
G. Roman