Siechnice czy Siechnica? :)

Ogólne forum Mieszkańców miasta Siechnice
Ewa

Re: Siechnice czy Siechnica? :)

Post autor: Ewa »

proponuję zajrzeć do prac wykorzystanych przez autorkę książki o Siechnicach -Domański J., 1967, Nazwy miejscowe dzisiejszego Wrocławia i dawnego okręgu wrocławskiego, Warszawa. oraz Rospond S., 1964, Patronimiczne nazwy miejscowe na Śląsku,Wrocław.

Dolly

Post autor: Dolly »

Ostatnio w przychodni widziałam tablice "Poradnia Ginekologiczna w SiechniCY" i ktoś markerem przemalował tzn wykreślił Y i wpisał ACH.
Spodobało mi się to niezmiernie ;)

KiM

Post autor: KiM »

Hej,
wkleję to właśnie z innego tematu:
"Z tego, co kojarzę, rdzenni mieszkańcy Siechnic odmieniają Siechicę, Siechnicy itd., gdyż huta Czechnica prosperująca sobie niegdyś latami, taką nazwę jakby nadała. Plus nazwa niemiecka: pierwotnie Tschechnitz spolszczyli to prawdopodobnie sobie jako: do Siechnicy....
Wiem z doświadczenia, bo moi dziadkowie wprowadzając się do Siechnic lat temu ponad 50, również odmieniali z formy "ta Siechnica" i tak aż do śmierci. Były Radwanice i Siechnica- i już :). Część mojej rodziny mówi Siechnice, części chyba zdarza się Siechnica. ;) Hm, w sumie mogę się dopytać mamy i cioci, skąd ta odmiana?
Czy traktowałabym to jako błąd? Tak i nie, formalnie- błędnie, ale... skoro kiedyś tak było, a szanujemy historię... ;) My i nasze dzieci będziemy mówić Siechnice, a starsi będą widzieć tę Siechnicę i wszyscy będziemy mówić o tym samym mieście. :)
Pozdrawiam serdecznie-przyszła mieszkanka Siechnic."

...ale z ciekawości, podpytam, oj podpytam. :)

tomboy81

Post autor: tomboy81 »

Pięknie powiedziane w Siechnicach nie Siechnicy!
Jadąc czasami autobanem włos mi się jeży jak słysze Siechnica.

tomboy81

Post autor: tomboy81 »

http://imageshack.us/photo/my-images/256/dsc0178vn.jpg/

Proponuje zmienic tabliczke bo wynika z niej ze kolo wędkarskie znajduje sie w jakies Siechnicy. Nie wiem gdzie to ale ok.
Załączniki
scaled.jpg
scaled.jpg (57.36 KiB) Przejrzano 9662 razy

atomowiec

Post autor: atomowiec »

Jak słyszę od osoby że idzie, jedzie do "Siechnicy", to zawsze zadaję pytanie czy jak jedzie do stolicy woj. śląskiego, to jedzie do Katowicy? Myślę że powtarzanie i poprawianie nieoświeconych, ze mieszkają w Siechnicach przynosi skutki. A przeglądając stronę kogeneracji zauważyłem że na ich plakacie promującym dni otwarte też jest błędnie wpisana nazwa miasteczka, i to mnie martwi. Beton dalej utwierdza się w niewiedzy i jest nieskory do nauki.

LADY.DIIL.88

Post autor: LADY.DIIL.88 »

Ja także mam problem z tą nazwą...:P mieszkam tu od niedawna i jakoś mi wygodniej mówić np "Jadę do Siechnicy" a nie do Siechnic... 8) Nie ogarniam tej nazwy hehe:D

atomowiec

LADY.DIIL.88 pisze:Ja także mam problem z tą nazwą...:P mieszkam tu od niedawna i jakoś mi wygodniej mówić np "Jadę do Siechnicy" a nie do Siechnic... 8) Nie ogarniam tej nazwy hehe:D
A co tu ogarniać, nazwa akurat mało egzotyczna i w swojej budowie i odmianach powtarzalna, czy jeździsz do Katowicy, Siemianowicy, Radwanicy, Groblicy......? Trochę konsekwencji w przyswajaniu wiedzy. Będzie wstyd jak dziecko przyjdzie z lekcji polskiego i poprosi o pomoc w odmianie przez przypadki?

semobo

Post autor: semobo »

Kogeneracja też się popisała przepięknym plakatem http://www.kogeneracja.com.pl/index.php/kogeneracja/Biuro-prasowe/Informacje/XVII-edycja-Dni-Otwartych-Drzwi-w-KOGENERACJI-S.A

To w końcu będzie u nas w Siechnicach ,czy nie?? :lol: :lol: :lol: :lol:
Załączniki
Plakat-DOD_reference.jpg
Plakat-DOD_reference.jpg (106.17 KiB) Przejrzano 9608 razy

LADY.DIIL.88

A skąd ja mogę wiedzieć jak się to odmienia... nigdy się nad tym nie zastanawiam:P w moich rejonach miejscowości głównie kończyły się na -in. :roll:

atomowiec

LADY.DIIL.88 pisze:A skąd ja mogę wiedzieć jak się to odmienia...
Ze szkoły podstawowej. Polska języka, to nie taka trudna języka.
mianownik (kto? co?) Siechnice
dopełniacz (kogo? czego?) Siechnic
celownik (komu? czemu?) Siechnicom
biernik (kogo? co?) Siechnic
narzędnik ((z) kim? (z) czym?) z Siechnicami
miejscownik (o kim? o czym?) o Siechnicach
wołacz już sobie daruje........

LADY.DIIL.88

języka polskiego nigdy nie lubiałam... i nie lubie:P także w szkole zazwyczaj na tym przedmiocie myślałam o czym innym albo spałam :D ale skoro Ty z czujnością słuchałeś lekcji to już wiem :D hehe

math

Post autor: math »

Nowy Troll na forum, tylko tym razem wersja żeńska, a może powrót maciek.wroclaw ..... ?

grom

Post autor: grom »

Perypetie z nazwą Siechnic zostały szczegółowo opisane w monografii miasta Marka Buraka i Grzegorza Romana "Item donamus Sechenice villam ..." Podwrocławskie Siechnice w latch 1253 - 2011, w rozdziale "Sechenice, Tschechnitz, Kraftborn, Czechnica czy Siechnice?"
G. Roman

ODPOWIEDZ