Mieszkanie czy dom
Mieszkanie czy dom
Mam dość trudne decyzje do podjęcia w najbliższym czasie i nie wiem co zrobić. Ogólnie będę musiał zmienić miejsce zamieszkania. Patrząc na ceny to mieszkania są niewiele tańsze od domów. Co jest tańsze w utrzymaniu. Mieszkałem w domu całe życie i nie ma żadnych opłat administracyjnych, ale ogrzewanie drogo wychodzi + remonty.
Re: Mieszkanie czy dom
Ja dokładnie na odwrót. Wybrałabym dom, choć nie jest tańszy w utrzymaniu od mieszkania. Dom - ponieważ mam już dosyć mieszkania w bloku.
Ja zawsze uważam, że dom choć z tym więcej obowiązków.
całe życie mieszkałem w domku teraz w mieszkaniu nie narzekam mniej roboty
Zdecydowanie wybrałabym mieszkanie, dwupoziomowe z loggia.
Zarówno mieszkanie w domu jak i mieszkaniu w bloku ma swoje zalety. Ja preferuję własny dom, głównie ze względu na spory ogród, który jest doskonałym miejscem do wiosennego odpoczynku. Jedynym problemem jest samo ogrzewanie domu. Choć jeśli posiadamy nowoczesny kocioł i korzystamy z dobrego węgla czy innego paliwa, to nie jest to żadnym problemem. Ja osobiście wykorzystuję węgiel orzech, który kupuję od firmy SmartTrans. Jeżeli ktoś posiada kocioł CO, to jest to chyba najlepsze wyjście. Oczywiście w blokach niczym nie trzeba się martwić, ponieważ tam ogrzewaniem nie musimy się zajmować.
-
Jeśli nie masz czasu na remonty i zajmowanie się domem, to jedynym dobrym rozwiązaniem będzie kupno mieszkania. Ciekawi mnie jaka jest różnica w opłatach.
-
ja całe życie w mieszkaniu, więc jakbym miał wybór, to zdecydowanie własny dom
Dom, ale jeśli dom to tylko inteligentny, przykładowo taki jak tutaj https://sklep.ferguson.pl/pl/c/Inteligentny-dom/74
Zdecydowanie własny dom. Z wielkim ogrodem
-
Dom to moje marzenie. Mieszkanie ma swoje zalety, ale jednak dom to prawdziwy luksus.
Mieszkając w mieszkaniu potem domu, jednak wybrałam mieszkanie. Mniej obowiązków na które nie było czasu
-
Ja najpierw mieszkałam w domu teraz w mieszkaniu i tęsknię za domem... Za ogródkiem, za ciszą, brakiem sąsiadów z każdej strony... Nawet rozważamy z mężem budowę domu. Wiadomo że utrzymanie jest droższe i wszystko jest na naszej głowie, ale komfort mieszkania w domu jest nieporównywalnie lepszy...
Oba rozwiązania mają za i przeciw. Kolejna kwestia to lokalizacja, bo mieszkanie w rynku chyba nie budzi wątpliwości