Ile gotować brokuły
Ile gotować brokuły
Jak długo gotujecie ?
Re: Ile gotować brokuły
Brokuły wrzucamy na wrzątek – dzięki temu zachowają najwięcej swoich soków. Świeże brokuły gotujemy przez 5–7 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (1 łyżeczka na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić, co sprawi, że brokuły zachowają swój zielony kolor. W połowie gotowania do wody można dodać mleka, dzięki czemu zapobiegniemy wypłukiwaniu wapnia z kości przez mikroelementy zawarte w brokułach. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Gotowane brokuły powinny być lekko twarde, delikatnie chrupiące, a jednak ugotowane, o odpowiedniej miękkości.
Re: Ile gotować brokuły
Ja gotuję na parze i sprawdzam widelcem czy są miękkie. To najlepszy sposób.